Pátek, 19. dubna 2024

Zgarba: muž z okresu řídí celé zemědělství

Zgarba: muž z okresu řídí celé zemědělství
Získat maximum ze 126 miliard korun, které Česko může v příštích letech čerpat z bruselských dotací na rozvoj venkova - to je priorita ministra zemědělství Petra Zgarby (ČSSD), kterou včera zdůraznil při své první tiskové konferenci po svém jmenování do funkce.
Podnikatelé jsou ovšem velmi zvědavi, jak Zgarba už probíhající klíčové lobbování o peníze z rozpočtu Evropské unie na léta 2007 až 2013 zvládne. Kromě ruštiny nemluví jiným cizím jazykem a stropem jeho manažerských aktivit bylo vedení Okresní agrární komory v Havlíčkově Brodě.

Bude to mít hodně těžké
Jeho nejvýraznější charakteristikou vlastně je, že je nevýrazný - hodnotí Zgarbu řada lidí, s nimiž přišel do styku.
S rozpaky se přitom na nového šéfa resortu dívají nejen jeho klasičtí oponenti - tedy pravicovější politici nebo farmáři z Asociace soukromého zemědělství, ale i jeho straničtí kolegové.
"Byl jsem jeho jmenováním překvapen. Ale je pravda, že od roku 2002, kdy byl zvolen poslancem zemědělského výboru sněmovny, kolega Zgarba postupně získal fundované názory na obor," konstatuje předseda tohoto výboru, poslanec ČSSD Ladislav Skopal.
Zdrženlivý je také vlivný šéf Zemědělského svazu Miroslav Jirovský, jenž jinak se Zgarbou sdílí názory na co největší podporu zemědělské velkovýroby.
"Bude to mít hodně těžké. Zemědělství je velkým odběratelem peněz ze státního rozpočtu a nový ministr se v kabinetu setká s ostřílenými politiky, mezi něž určitě patří i ministr financí Sobotka. Věřím, že Zgarbovi o české zemědělství jde, ale obtížné to bude mít i v Bruselu. Tam jsou přece třeba osobní kontakty, jazyková vybavenost je minimálním předpokladem," říká Jirovský.
Předseda Asociace soukromého zemědělství Stanislav Němec ministra hodnotit ani nehodlá. "Je stejný jako jeho předchůdce Palas, který myslel spíš na své známé než na obor," tvrdí. "A stejně jako za Palase bude úřad ve skutečnosti řídit státní tajemník Toman," míní Němec ve shodě s mnoha jinými podnikateli.
Miroslav Toman je agrárním diplomatem, který už vyjednával spolu s Pavlem Teličkou podmínky pro vstup českých rolníků do unie.

Z rebela ministrem
Dosavadní nejvýraznější aktivita ministra Zgarby je ovšem paradoxně s Evropskou unií spjata. Před šesti lety se postavil do čela východočeských rolníků, kteří protestovali proti dovozu agrární produkce ze zemí unie. Protesty zaměřili i vůči Ministerstvu zemědělství, které chtěli zablokovat. "Kdyby státní úředníci nemohli týden do práce, nic by se nestalo," prohlašovali tehdy nespokojení zemědělci.

PROFIL MINISTRA ZEMĚDĚLSTVÍ
TITULEK48: Zgarba: muž z okresu řídí rolníky
Dokončení ze str. 17
Mediální pozornost si Zgarba později vysloužil už jen střídmě, především když působil od roku 2002 jako poslanec. Ekologové mu například velmi vyčítali, když v roce 2003 hlasoval proti zákonu, jenž měl omezit zásahy lesníků a myslivců do přírodního prostředí. Těsně předtím byl přitom Zgarba na honu.
Odmítl ovšem, že by pozvání na hon jeho hlasování ovlivnilo, a dodal pověstnou větu: "Myslivost je součástí vývoje lidstva." "Je to běžný člen Českomoravské myslivecké jednoty," říká o Zgarbovi šéf této organizace Vladimír Broukal.

Rolník nemluví anglicky
Už jako ministr pak letos přidal další výrok, který označují politici i podnikatelé za pozoruhodný.
"Jsem zemědělec, a tak nemluvím anglicky," odvětil na dotaz České televize, jak hodlá v Bruselu lobbovat za české zájmy. "To nebylo šťastné vyjádření," říká Zgarbův kolega ze zemědělského výboru, stínový ministr zemědělství ODS Jiří Papež. "Petr je slušný člověk, ale nevím, zda všechno zvládne. Možná je i pro něj dobře, že do konce volebního období už tolik času nezbývá," říká Papež.
Do vrcholné politické funkce se vyšvihl pětačtyřicetiletý Zgarba po velmi rychlé politické kariéře. Do sociální demokracie vstoupil v roce 2001 - předtím v žádné straně nebyl, o rok později už byl poslancem a letos po rekonstrukci vlády ministrem.
"Když odcházel z postu premiéra Gross, tak vzal s sebou ministra Palase, s nímž se veřejně nepohodl. A Zgarba se narychlo hodil místo Palase," vysvětluje jeden z vlivných politiků ČSSD, jak se křeslo ministra zemědělství obměnilo.
Ani před nástupem do politiky ovšem Zgarba mezi agrárními podnikateli nijak nevynikal. Absolvent vysoké školy zemědělské dělal ve dvou družstvech na Havlíčkobrodsku agronoma a ředitele, v letech 1995 až 2002 šéfoval tamní agrární komoru.

Srdcem je zemědělec
"Je srdcem zemědělec, kdykoliv jsem se na něj obrátil, vždy pomohl. Zda zvládne funkci ministra, nehodlám posuzovat, v politice se nevyznám," říká o Zgarbovi nynější předseda havlíčkobrodské komory Václav Grubauer. "Nebyl žádnou osobností, sotva stačil na vedení komory," tvrdí však jeden z tamních soukromých rolníků. Nechce být jmenován, protože je závislý na státních dotacích.
Sám ministr je přesvědčen, že svůj současný úkol zvládne. "Kromě dotací z unie patří k mým prioritám ještě podpora českých potravin, oživení chovu skotu a zavádění biopaliv," konstatoval včera.

Co řekl Petr Zgarba
"Mou prioritou je získat pro české zemědělství co nejvíc peněz ze zdrojů Evropské unie."
Na včerejší tiskové konferenci
"Hovořím pouze rusky ... jsem zemědělec, takže anglicky nemluvím."
2. 5. na dotaz ČT, jak může v Bruselu prosazovat české zájmy
"Státní podnik Lesy by měl zjednodušit výběrová řízení na práce v lesích ... Ale to neznamená zpochybňování výsledků řízení."
17. 5. pro ČTK ke sporu státních Lesů a firem o zadávání zakázek
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů