Pátek, 29. března 2024

Průmysl odmítá návrhy povolenek

Průmysl odmítá návrhy povolenek
Některé průmyslové svazy nesouhlasí s návrhy ministerstev průmyslu a obchodu (MPO) a životního prostředí na rozdělení povolenek na emise tzv. skleníkových plynů. Obě varianty rozdělení mezi sektory a podniky, které ministerstva zveřejnila ve čtvrtek, například kritizuje Svaz chemického průmyslu či Hutnictví železa.
Návrhy vycházejí z celkového limitu 97,6 miliónu tun emisí ročně, který před zhruba měsícem schválila Evropská komise. Původně však české úřady navrhly a vláda schválila rozdělení povolenek v Národním alokačním plánu (NAP) na téměř 108 miliónů tun, a to v každém z roků 2005 až 2007. Úřady s podniky následně řešily, jak povolenky rozdělit po snížení celkového objemu. Podle MPO by se měly úřady a svazy dohodnout na konečném rozdělení zhruba do dvou týdnů.
Svaz chemického průmyslu podle ředitele Ladislava Nováka podporuje jinou variantu, kterou mělo MPO představit před deseti dny na setkání se svazy. "Tato varianta respektuje již vládou schválený NAP a krácení je provedeno způsobem "všem stejně", tedy snížením všem účastníkům NAP o 7,5 procenta," řekl. Takový postup považuje za spravedlivý, další dvě alternativy podle něj znamenají zásadní změnu pravidel přípravy plánu. Chemický průmysl obdržel v původním plánu, který vláda schválila loni na podzim, 6,44 miliónu tun emisí. Současná varianta A snižuje odvětví celkový objem emisí o 19 procent, varianta B o 15 procent.
O pětinu až třetinu menší objem by podle současných návrhů měly obdržet rafinérie. "Ani jedna varianta neodpovídá potřebám České rafinérské," uvedl mluvčí firmy Aleš Soukup. "S návrhy velice nesouhlasíme," řekl výkonný ředitel asociace Hutnictví železa Jaroslav Raab s tím, že nyní osloví podniky z oboru a společně se obrátí na MPO s žádostí o vysvětlení poklesu počtu povolenek.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů