Čtvrtek, 28. března 2024

TTD napadly tendr na biolíh

TTD napadly tendr na biolíh
Společnost Cukrovary TTD se nechce smířit s vyřazením z užšího kola výběrového řízení o licenci na výrobu bioetanolu. Podmínky řízení firma považuje za diskriminační a s pomocí mateřského francouzského koncernu Tereos chce dosáhnout zrušení tendru.
Tiskové oddělení ministerstva agentuře ČTK pouze oznámilo, že příslušnou komisi jmenovala vláda a že Cukrovary TTD byly vyřazeny, protože nesplnily základní administrativní a technická kritéria.
Přihlášky do dvoukolového výběrového řízení, jež vyhlásilo Ministerstvo životního prostředí, podalo 15 uchazečů, hodnotící komise osm z nich doporučila do dalšího kola. Z nich bude vybráno pět, kteří obdrží limit na produkci 400 tisíc hektolitrů ročně, čímž se rozdělí celkový stanovený objem dva milióny hektolitrů. Biolíh by se měl od roku 2007 plošně přimíchávat do pohonných hmot.
Cukrovary TTD se do užšího kola řízení nedostaly. Vedení firmy soudí, že podmínky výběrového řízení jsou diskriminační v otázce výrobní technologie. Je podle ní jednoznačně preferována technologie Katzen, která jediná kritériím vyhovuje. Řízení by proto mělo být podle společnosti zrušeno.
Cukrovary TTD kritizují i to, že se do užšího kola dostaly společnosti, jež postrádají zkušenosti s výrobou lihu a nemají vazbu na české zemědělce ani potřebné ekonomické zázemí k budování lihovaru. Naopak se do užšího výběru podle vedení TTD nedostaly firmy se zkušenostmi v oboru i s podporou zemědělců, tedy jak Cukrovary TTD, tak například Lihovar Kojetín či Cukrovar Vrbátky.
Cukrovary TTD s ročním obratem kolem čtyř miliard korun tvrdí, že s podporou mateřského koncernu Tereos jsou schopny zajistit výstavbu lihovaru s dostatečně kvalitní technologií. Tereos vyrábí v současné době v celosvětovém měřítku 3,65 miliónu hektolitrů bioetanolu ročně s plánovaným navýšením na výrobu osm miliónů hektolitrů v roce 2007.
Společnost Cukrovary TTD hodlá uplatnit s podporou mateřského koncernu všechny dostupné právní prostředky na národní i mezinárodní úrovni, aby dosáhla podle ní nespravedlivého a protiprávního výběrového řízení a rozdělení licencí na výrobu bioetanolu v Česku. Počítá i nadále s tím, že licenci získá a v rámci svého cukrovaru postaví konkurenceschopný lihovar, aby dokázala v roce 2007 biolíh vyrábět a dodávat.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů