Úterý, 16. dubna 2024

Do změny vlády vkládají firmy naděje

Do změny vlády vkládají firmy naděje
Drtivá porážka rudo-zelené vlády v zemských volbách v Severním Porýní-Vestfálsku a pravděpodobnost, že se brzy změní i mocenské rozložení na úrovni celoněmecké, budí naděje na lepší budoucnost nejen u lidí, ale také u firem. Jednou z branží, která na novou vládní situaci hledí s optimismem, je sektor energetiky. Koncerny doufají v zásadní změnu politiky vlády především co se týče ukončení jaderné energie a využití alternativních zdrojů energie.
"Je pravděpodobné, že unie bude v případě změny vlády ochotna za jistých podmínek přistoupit na změnu úpravy ukončení provozu jaderných elektráren," cituje ve svém dnešním vydání deník Handelsblatt Klause Rauschera, šéfa představenstva společnosti Vattenfall Europe, která je v Německu čtvrtou největší firmou na trhu. Jeho naděje nejsou liché, již v loňském roce Angela Merkelová, předsedkyně CDU, prohlásila, že by se jako kancléřka zasadila o zrušení časového omezení fungování elektráren.
Skutečnost, že by došlo k výstavbě nových jaderných elektráren, si nicméně v Německu nikdo příliš představit neumí, jedno, ať jsou u moci sociální demokraté či konzervativci. Proti je totiž většina obyvatelstva.
K jisté změně by v případě zvolení nové vlády mohlo dojít i u alternativních energetických zdrojů, které se dosud těší velké podpoře státu.
"Doufám, že vláda vzhledem k hospodárnosti a sociálnímu dopadu omezí příliš vysoké subvence a uvede tak ekonomii a ekologii opět do rovnováhy," míní Rainer Frank Elsässer, šéf koncernu Eon.
Změnu v energetické politice by již mohla přivést změna vlády v Severním Porýní-Vestfálsku, které je jakýmsi "energetickým" srdcem Německa. Sídlí zde dva největší výrobci energie, společnosti Eon a RWE, dále pak většina plynárenských společností a firem těžících uhlí. Vyrábí se zde zhruba čtvrtina německého proudu.
Vliv rudo-zelené vlády zde zanechal silné stopy. V roce 1996, kdy zde koalice začala působit, byla založena vládní iniciativa na podporu "budoucích energií", díky níž dnes v Porýní stojí zhruba dvanáct procent všech větrných elektráren a sídlí 2600 firem z oblasti obnovitelných energií. To je více než ve všech ostatních spolkových zemích.
Budoucí nový premiér Jürgen Rüttgers slíbil, že tuto "protichůdnou a ideologicky založenou" energetickou politiku nyní změní a "nadměrnou podporu větrné energie" zastaví. Preferuje přitom stavbu nových uhelných elektráren, což velké koncerny zajisté přivítají.
Ne všichni jsou ale ze změny vlády nadšení. Šéf Spolkového svazu průmyslu Jürgen Thumann sice tvrdí, že je dobře mít "jasné znamení, že reformy půjdou dále a rychleji", zástupci mnoha velkých společností jsou ale skeptičtí.
Otevřeně sice nechtějí předčasně malovat čerta na zeď, a vyjádření proto odmítají, neoficiálně ale často hovoří o nedůvěře. "SPD měla o roli velkých firem v Německu jasné představy, CDU zatím žádnou přesnou pozici nezaujala," zazněly hlasy z velkých firem na německé burze. Mnozí manažeři se tak cítili být u kancléře Gerharda Schrödera a ministra hospodářství Wolfganga Clementa v lepších rukou než u opozice.
Šéf farmaceutické společnosti Bayer, Werner Wenning naopak do předčasných voleb vkládá naději, že "strany lidem lépe než dosud vysvětlí, jakým směrem chtějí vývoj nasměrovat". Podle něj jde o to, zodpovědět otázku: Chceme více státu nebo více individuální svobody a zodpovědnosti.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů