Pátek, 19. dubna 2024

Alkohol namísto benzínu

Alkohol namísto benzínu
Texas původně založil své bohatství na bavlně, dobytku a těžbě ropy. Chystá se však vydělávat na tom, že ropu nahradí - díky bavlně a dobytku.
Letos se v tomto americkém státě začne stavět továrna, která využije zbytky z pěstování bavlny a hnůj z chovu hospodářských zvířat k tomu, aby z kukuřice vyráběla etanol použitelný místo ropy. Závod postaví za 120 miliónů dolarů průmyslová skupina Panda Group v zemědělské oblasti u texaského města Herefordu. Půjde o první továrnu na světě, která bude energii potřebnou k destilaci etanolu získávat pouze spalováním hnoje a zemědělského odpadu.
Zájem o tento alkohol roste, protože Spojené státy chtějí z ekonomických i geopolitických důvodů snížit svou závislost na dovozu ropy ze zahraničí. Etanol buď úplně nahrazuje ropná paliva, nebo se s nimi míchá a pak se spaluje v průmyslu i dopravě. Například automobily vyrobené od roku 1978 jsou schopny jezdit na benzín, v němž je přimícháno deset procent alkoholu.
Podle údajů Asociace producentů obnovitelných paliv se loni ve Spojených státech vyrobilo 143 miliónů hektolitrů etanolu pro energetické účely. Úřady jednotlivých amerických států zvažují zavedení pravidel, podle nichž by se program spalování etanolu ještě rozšířil.
Nová výrobna u Herefordu má podle předpokladů začít pracovat koncem roku 2006. Její roční kapacita dosáhne 3,8 miliónu hektolitrů tohoto alkoholu. Jako palivo denně spotřebuje tisíc tun hnoje a asi 300 tun odpadu po zpracování bavlny. Tyto suroviny se smíchají a přemění na plyn, který se spálí, aby vznikla pára, jež dodává teplo pro destilaci kukuřice na etanol.
"Při současné vysoké ceně benzínu není problém etanol prodat jako jeho dostupnou náhradu," řekl pro texaské sdělovací prostředky Todd Carter, prezident Panda Group.
Jiné nově otevírané závody produkující etanol získávají potřebnou tepelnou energii hlavně spalováním zemního plynu. Největším americkým producentem etanolu je firma Archer Daniels Midland, která provozuje sedm závodů s celkovou roční výrobou 41 miliónů hektolitrů tohoto alkoholu. Ve výstavbě jsou v současné době další výrobní kapacity, které budou produkovat asi 25,5 miliónu hektolitrů etanolu ročně.
Plány Spojených států snížit závislost na dovážené ropě však nespočívají pouze v její částečné náhradě alkoholem. Administrativa prezidenta George W. Bushe usiluje o prosazení zákona, který by umožnil těžbu ropy na Aljašce. Zatím jí brání fakt, že ložiska leží v přírodní rezervaci a americký Kongres dosud vždy odolal návrhům, aby nedotknutelnost rezervace zrušil.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů