Pátek, 29. března 2024

Rozšíření Nemaku provází další spor

Rozšíření Nemaku provází další spor
Úřady rozhodují o tom, zda vydají stavební povolení na desetinásobné rozšíření továrny jednoho z největších investorů v Česku, mexické společnosti Nemak v průmyslové zóně u severočeského Mostu. Přestože definitivní rozhodnutí dosud nepadlo, jednání úředníků už provází obvinění z nezákonného postupu.
Tvrdí to právníci Ekologického právního servisu, který proti postoji státních i samosprávných úřadů v případě Nemaku společně s rodinou sedláka Jana Rajtera dlouhodobě protestuje.
Ekologičtí právníci totiž mají v ruce verdikt Nejvyššího správního soudu z dubna letošního roku. Ten zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem týkající se rozhodnutí úřadů o povolení výstavby první části závodu.

Soud úředníky nezastavil
"Stavební povolení na novou stavbu a jednání o něm trpí stejnými vadami, které označil Nejvyšší správní soud za nezákonné. Na to už jsme úřady upozornili. Očekáváme však, že ani tento verdikt soudu úřady neodradí od toho, aby vydaly další nezákonné rozhodnutí," uvedl Pavel Franc z Ekologického právního servisu (EPS).
"I když úřad vydá zjevně nezákonné stavební povolení, může na jeho základě stavebník bez obav stavět. Případná žaloba totiž nemá odkladný účinek a rozhodnutí soudu, které zruší stavební povolení, přijde až v době, kdy již stavba bude postavena," dodal Franc.
"Investice Nemaku a dalších investorů je pro Mostecko a celý region velmi důležitá, neboť jde o strukturálně postižený region s nejvyšší nezaměstnaností v Česku. V případě odchodu Nemaku z regionu do zahraničí pak hrozí nebezpečí dalších arbitráží. Navíc by jejich vynucený odchod způsobil okamžitý odliv dalších potenciálních investorů," tvrdí vládní zmocněnec pro severozápadní Čechy Vlastimil Aubrecht. Podle něj jde v případě úřadů o chyby spíše formální.
Krajský soud v Ústí nad Labem bude navíc muset znovu rozhodovat, jestli už první stavební povolení pro výstavbu továrny Nemak je platné a zda nejde o černou stavbu. Nejvyšší správní soud ve svých rozhodnutích potvrdil, že nezákonný byl například souhlas s odnětím půdy ze zemědělského půdního fondu. To přitom bylo jedno z důležitých rozhodnutí, které umožnily zahájení stavby továrny. Ekologové už avizovali, že chtějí stavební povolení zrušit a v případě úspěchu vyvolat jednání o odstranění továrny. Nemak už do svého závodu v průmyslové zóně Joseph, která má mít plánovanou rozlohu až 190 hektarů, investoval přes dvě miliardy korun. Do pěti let chce firma vyrábět 1,6 miliónu motorových hlav a zaměstnat přes pět set lidí. Do deseti let pak chce Nemak investovat dalších sedm miliard a po rozšíření výroby o produkci bloků motorů zaměstnat přes třináct set lidí. Firma spory mezi úřady a ekology nekomentuje.

Problémů investorů je víc
Spory o výstavbu a rozšíření továrny společnosti Nemak jsou nejviditelnějším případem nesouladu mezi nevládními organizacemi a úřady. Případem se už zabývala policie, veřejný ochránce práv a soudy včetně ústavního.
EPS už upozornil na problémy s nezákonnými postupy při povolování provozu továrny LG.Philips Displays v Hranicích na Moravě. Právníci kritizovali i negativní dopady na okolí v případě další velké investice, stavby automobilky TPCA v Kolíně.
"Ze zkušeností vyplývá, že v případě investičních záměrů velkých nadnárodních společností státní orgány porušují zákon s cílem vyhovět přání zahraničního investora. Podle našeho názoru nemůže jít o náhodu," dodává Franc.
Úřady ale tvrdí, že postupují podle zákona. "Studie EPS vytrhuje v případě TPCA věci z kontextu," uvedla již dříve mluvčí vládní agentury CzechInvest Jana Víšková. "Mám pocit, že ekologická sdružení zneužívají všech možných právních kliček, aby zhatila podobné investice v Česku," dodal zmocněnec Aubrecht.


Kauza Nemak
2000 - Plzeňští zastupitelé souhlasí s výstavbou továrny mexické společnosti Nemak, obyvatelé ale zahájili petiční akci proti stavbě.
2001 - Nemak se po protestech lidí rozhodl, že nepostaví svoji továrnu v Plzni, ale v Mostě. Vláda pro Nemak schvaluje investiční pobídky.
2002 - Veřejný ochránce práv Otakar Motejl označil odnětí zemědělské půdy pro stavbu továrny za nezákonné. V témže roce bylo zamítnuto konání místního referenda o územním plánu a stavbě továrny v obci Havran.
2003 - Nemak zahájil výrobu a žádá o rozšíření továrny. Ústavní soud zamítl stížnosti proti nekonání referenda.
2005 - Nejvyšší správní soud zrušil rozhodnutí Krajského soudu v Ústí nad Labem. Ten bude muset znovu rozhodovat, zda v případě továrny Nemaku nejde o černou stavbu. Rovněž Ústecký krajský soud zrušil dvě rozhodnutí mosteckého policejního ředitelství, jimiž zamítlo žádost o informace ohledně vyšetřování neuskutečněného referenda v Havrani. Úřady rozhodují o vydání stavebního povolení na rozšíření továrny Nemak.
Zdroj: Ekologický právní servis
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů