Čtvrtek, 28. března 2024

Výzva českým městům a regionům: navrhněte svoji stezku do evropské soutěže!

Výzva českým městům a regionům: navrhněte svoji stezku do evropské soutěže!

Vážení/é,

s podporou direktorátu pro životní prostředí EK (DG Environment) vyhlašuje Evropská asociace Zelených stezek/Greenways (EGWA) již druhý ročník cen pro nejlepší projekty zelené stezky/Greenway v Evropě. Tři hlavní ceny budou v letošním roce uděleny evropským projektům zelených stezek/Greenways, které budou nejlépe demonstrovat vybrané téma pro letošní rok “Aktivity a propagace na existující Greenways”. Přihlášení do soutěže je otevřené obcím a neziskovým organizacím z EU, které rozvíjí projekt zelené stezky/Greenway. Posuzována bude především kvalita a šíře uspořádaných propagačních akcí podél stezky a marketingové nástroje využívané k jejich propagaci.

Zároveň obdrží jeden projekt zelené stezky/Greenway i cenu mobility za atributy spojené s tématem letošního Evropského týdne mobility (EMW) “Do práce a do školy – bez auta“. Cílem letošního EMW je seznámit veřejnost s novými možnostmi dojížďky do práce, do školy či do centra měst bez použití automobilu. Při této příležitosti budou propagovány především udržitelné a alternativní formy dopravy jako cyklistická a pěší doprava či používání veřejné dopravy.

Uchazeči o ceny Greenways musí splňovat definici zelené stezky stanovanou Evropskou Asociací Greenways, tzv. Deklarací z Lille. Podle ní jsou “zelené stezky komunikace určené výhradně pro bezmotorovou dopravu, které jsou vybudované v souladu s ochranou životního prostředí a které zlepšují kvalitu života podél těchto stezek. Tyto komunikace musí splňovat odpovídající nároky na šířku, stoupání a povrch, tak aby byly bezpečně a pohodlné vůči různým druhům  uživatelů”.

U příležitosti letošního Evropského týdne mobility vydá Evropská Asociace Greenways speciální číslo svého bulletinu s profily stezek vítězů a s katalogem všech přihlášených projektů.

 Výzva českým městům a regionům: navrhněte svoji stezku do evropské soutěže!

Přihlášky je možné zasílat do 1. července 2005 na vyplněném formuláři dostupném na webu Evropská Asociace Greenways do sekretariátu Evropské Asociace Greenways na adresu: European Greenway Association, rue Van Oprés, 93, 5100 Jambes, BELGIE. Více informací o Evropské ceně Greenways a aktivitách Evropské Asociace Greenways naleznete na www.visitgreenways.org.

Konzultace k sestavní žádosti vám poskytne  Nadace Partnerství, program Zelené stezky/Greenways, která  zastupuje od roku 2002 konsorcium 6ti sesterských nadací v ČR, Polsku, Slovensku, Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku nazvané Partnerství pro udržitelný rozvoj (EPSD) v řídícím výboru Evropské Asociace Greenways, Vice v priloze.

Kontakt:

Daniel Mourek, Nadace Partnerství, koordinátor mezinárodních projektů programu Greenways, daniel.mourek@ecn.cz, tel. fax 274816727, mob. 736747361, www.nadacepartnerstvi.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů