Pátek, 29. března 2024

Ceny aut se přibližují k průměru unie

Ceny aut se přibližují k průměru unie
Šest měsíců platí v Česku nová bloková výjimka Evropské komise, která má zlepšit podmínky prodeje nových automobilů. K žádnému velkému zlepšení však nedošlo.
"V prodejní síti se mnoho nezměnilo. Jednak je půl roku krátká doba, jednak rozsah sítě závisí na úrovni prodeje. A ta se nezvyšuje," řekl tajemník Svazu dovozců automobilů Pavel Tunkl. V Česku tak jezdí osobní automobily staré průměrně 14 let, které svými zplodinami zhoršují životní prostředí. V západoevropských zemích je průměrné stáří vozů poloviční.
K omlazení vozového parku země, a tím i ke zlepšení kvality ovzduší, mají přispět nové podmínky prodeje aut tím, že povolují tvrdší konkurenci. V jejím důsledku mají ceny klesnout a lidé si budou snadněji pořizovat nová, ekologicky přijatelnější auta.

Prodej brzdí vysoké ceny
Ceny nových vozů ovšem v Česku vzrostly. Podle studie společnosti PricewaterhouseCoopers (PwC) byly v dubnu 2004 ceny nových aut o 10 procent nižší než průměrné ceny v Evropské unii. Nyní jsou však jen pět procent pod průměrem. Důsledkem je stagnace prodejů - a kvůli tomu se redukuje i prodejní síť, ubylo 63 dealerů.
"Pokles je mnohem menší než v západoevropských zemích, protože česká prodejní síť vyrostla během posledních deseti let a je moderní. Automobilky raději ruší dodávky starým rodinným firmičkám na Západě, které čtyřicet let prodávají jedno auto týdně," řekl Tunkl.
V Česku nyní působí 1002 prodejců nových osobních aut. V podobně velkých zemích, jako jsou Rakousko či Belgie, jich je dvoj- až trojnásobek. Podle prognózy PwC klesne do roku 2010 počet prodejců aut v Evropě na polovinu současného stavu. Pro Česko to znamená, s ohledem na současnou nižší hustotu prodejní sítě, že počet dealerů mírně stoupne.

Servisům to nikdo neulehčí
Žádné změny nezaznamenala ani síť autoservisů - kromě toho, že počet značkových provozoven v Česku klesl na 1054, což je o třináct méně než v roce 2002.
"Bloková výjimka není pouhý právní předpis, ale proces, na hodnocení je příliš brzy," uvedl prezident Svazu autoopraven České republiky Josef Lhoták.
Značkové servisy podle něj pomalu zkoušejí nakupovat levnější originální díly v nezávislé síti, nikoli u výrobců a importérů. Na druhé straně se musí potýkat s přehnanými prodejními i servisními standardy, soudí Lhoták.
Pro nezávislé autoopravny se již o něco zlepšil přístup k technickým informacím, ke značkovým přístrojům a přípravkům a ke školením. "Stále je to však spojeno s mnoha obstrukcemi nebo je to neúměrně nákladné," dodal Lhoták.
V Česku se zatím neprojevily tak výrazné rozdíly v cenách oprav, jako v západní Evropě, kde bloková výjimka platí již 18 měsíců.
Britský průzkum obchodní agentury UK Office of Fair Trading z loňského dubna uvádí, že náklady na opravu auta ve značkovém servisu byly průměrně o 71 procent vyšší než cena u nezávislé autoopravny, která není propojena s žádnou automobilkou nebo importérem. Podobně zpráva španělské poradenské firmy Grupo Interprofesional de Productos Automóviles uvádí, že opravy v autorizovaných servisech jsou o pětinu dražší než stejné práce v nezávislých autoopravnách.

Prognózu narušily ojetiny
Podobně jako v Česku se nová pravidla prodeje a servisu aut projevují i v dalších nových členských zemích Evropské unie. Prodej nových aut celkově klesá stejně jako počet dealerů i autoservisů.
"Vliv blokové výjimky na trhy zemí střední a východní Evropy byl zcela nepatrný ve srovnání s šokem způsobeným začleněním těchto zemí do unie," uvedl Christian Martin, analytik PwC.
Rozšíření unie se totiž projevilo markantním nárůstem dovozu levných ojetých aut ze Západu, což postavilo na hlavu záměry Evropské komise. Ojetiny zacloumaly především polským trhem. Ten byl do dubna 2004 chráněný clem ve výši 65 procent, ale po vstupu muselo Polsko od diskriminačního cla upustit. Důsledkem byl extrémní nárůst dovozu použitých aut, z 36 tisíc v roce 2003 na loňských 800 tisíc. Částečně si tak ulevily i západoevropské trhy, kde ročně hledá nové majitele 22 miliónů ojetin.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů