Čtvrtek, 25. dubna 2024

Mezinárodní workshop CHANNEL na Jihočeské univerzitě - nejenom o ekologickém zemědělství

Mezinárodní workshop CHANNEL na Jihočeské univerzitě - nejenom o ekologickém zemědělství

Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity uspořádala v květnu u příležitosti prvního výročí vstupu ČR do EU mezinárodní pracovní jednání (workshop) CHANNEL, kterého se v Českých Budějovicích zúčastnili zástupci dvaceti zemí Evropy.

Workshop je součástí projektu 6. Rámcového programu, jehož cílem je shromažďování informací o úrovni legislativy, výzkumu, znalosti i praktické aplikaci trvale udržitelných metod hospodaření v zemědělství, respektive o zavádění ekologického zemědělství (EZ) v nových zemích EU a v kandidátských zemích (Rumunsko, Bulharsko), a nově v Turecku. Zástupci „starých“ zemí jsou Rakousko a Německo. Koordinátorem projektu, který byl zahájen v roce 2004 (potrvá do roku 2006) je Maďarsko, za ČR je kontraktorem právě Zemědělská fakulta Jihočeské univerzity pod vedením prof. Ing. Jana Moudrého, CSc.

Po úvodním workshopu na Maltě, kde každá země prezentovala úroveň rozvoje EZ a specifika svého zemědělství, bylo vytvořeno 6 pracovních skupin, které se zabývají okruhy: Obecné otázky rozvoje EZ, Ochrana rostlin, Produkce osiv a sadby, Agrotechnika, Regulace plevelů a Živočišná výroba.

Jedním z cílů projektu je rovněž praktické seznámení se s ekologickým zemědělstvím (EZ) ve vybraných zemích - Česká republika byla vybrána vzhledem k největším nárůstům ploch EZ v nových zemích EU a díky dobré úrovni organizace. V rámci projektu se připravují i další společné aktivity v oblasti vzdělávání a výuky na VŠ.

Workshop V Českých Budějovicích byl první hodnotící workshop, který shrnul poznatky z první etapy a připravil druhou etapu průzkumu s rozšířeným souborem expertních rozhovorů a anket.
Součástí zdejší týdenní akce byla také mj. prohlídka ekologických farem (Bilsko – chov koz, Stachy – chov skotu, Chvalšiny) a návštěva Národního parku Šumava. Druhý workshop je naplánován na leden 2006 v Lotyšsku a závěrečný na březen 2006 v Budapešti.

Hana Bumbová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů