Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

K záměru výstavby spalovny odpadu v Opatovicích nad Labem vydal zpracovatel posudku vlivů na životní prostředí souhlasné stanovisko. K posudku se nyní mohou vyjádřit další účastníci řízení a veřejnost, konečné slovo však bude mít Ministerstvo životního prostředí.
Záměr výstavby má Pardubický kraj. Závod má být umístěn v areálu Elektráren Opatovice. Jeho roční kapacita bude 96 tisíc tun odpadů za rok, ročně vyrobí 20 milionů kWh elektřiny a 700 TJ tepelné energie. Výstavba má začít v srpnu 2006, náklady na stavbu se odhadují na zhruba dvě miliardy korun.

Automobilky zaznamenávají pouze minimální zájem o možnost bezplatné likvidace autovraků vyrobených od druhé poloviny roku 2002. Podle zákona musejí výrobci bezplatně přijmout k ekologické likvidaci všechny vozy vyrobené po 1. červenci 2002. Od roku 2007 pak budou muset přijímat všechny osobní a lehké užitkové vozy bez ohledu na datum výroby. Potvrzení o ekologické likvidaci vozu potřebuje majitel při žádosti o trvalé vyřazení auta z evidence.
O ekologickou likvidaci však projevilo zájem jen několik desítek vozů, většinou havarovaných. Autovraky se spíše prodávají do sběrných surovin, rozebírají na náhradní díly či předávají na vrakoviště, případně majitelé ani vozidlo neodhlásí. Výrobci a dovozci aut mají pro ekologickou likvidaci buď uzavřenou smlouvu se specializovanými firmami, nebo takové smlouvy chystají v dohledné době.

Ne každý recyklovaný papír se může používat pro všechny účely. V případě recyklovaného papíru na úřadech je třeba mít vyřešený problém dokumentů, které se povinně archivují. Ministerstvo vnitra (Státní ústřední archiv) žádá, aby byl recyklovaný papír používán pro úřední potřebu pouze pro vyhotovení písemností, jimž bude podle skartačního řádu přidělen skartační znak "S", kdežto pro vyhotovení písemností, jimž bude podle skartačního řádu přidělen skartační znak "A" a příp. "V", aby byl používán papír odpovídající normě ISO 9706 (Paper for Documents. Specification for Permanence). Navíc se v rámci přípravy nové právní úpravy archivnictví počítá se zavedením povinnosti pro správní úřady používat pro archiválie papír odpovídající ISO 9706. U papíru, který neodpovídá této normě, hrozí nebezpečí rozpadu, a současně dodatečné náklady na neutralizaci písemností.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů