Sobota, 20. dubna 2024

Vítěz tendru na biolíh byl známý už předem

Vítěz tendru na biolíh byl známý už předem
Vítězové výběrového řízení, kteří od státu získají monopol na výrobu biolihu, byli známi už předtím, než je vybrala komise a schválil ministr životního prostředí Libor Ambrozek.
Hospodářské noviny zveřejnily předpokládané vítěze ještě před Ambrozkovým podpisem, protože získaly informace, že je vlivní podnikatelé prosadí bez ohledu na to, že jednání komise ještě formálně vůbec neproběhlo.
A vítězové prvního kola květnového výběru pak skutečně byli s předem označenými firmami shodní.
Zatímco vyřazení podnikatelé chystají žaloby a ekonomové poukazují na vytváření korupčního prostředí, zodpovědní politici žádnou chybu nevidí. "Máte zřejmě informace přímo od některého z členů komise. Já jsem seznam podepsal den poté, co Hospodářské noviny seznam zveřejnily," konstatoval jednoduše Ambrozek.
Nikdo z komise však HN informace nepodal.
Prvním kolem výběrového řízení prošlo osm firem, z nichž bude ve druhém vybráno nejvýše pět společností. Ty budou mít oprávnění v Česku vyrábět biolíh z obilí. To jim zaručí stálé zisky, protože biolíh se bude povinně přidávat do veškerého benzínu.
Firmy, které byly vyřazeny, si to proto nechtějí nechat líbit. Zrušení tendru chce dosáhnout například společnost Cukrovary TTD, přední český producent cukru. Podmínky výběru označila za diskriminační s tím, že komise jednoznačně preferovala jen jednu výrobní technologii, kterou pro biolíh dodává firma Katzen. Kdo uvedl v projektu jinou technologii, neměl podle TTD šanci. Nespokojen je i podnikatel Tomáš Pitr, jenž se zastává vyřazeného Moravského lihovaru Kojetín. "Stížnost už šla k ministru Ambrozkovi, pokud neuspějeme, podáme ji u antimonopolního úřadu," řekl Pitr.
"Jsme spojeni se zemědělstvím, a tak máme pro výrobu biolihu z obilí dobré předpoklady," uvedl naopak k postupu společnosti Aliachem do druhého kola podnikatel Andrej Babiš, k jehož holdingu Agrofert firma patří.
Celý tendr probíhá za přísného utajení. "Podepsali jsme slib mlčenlivosti," říká Helena Antošová z Úřadu vlády, která je v pětičlenné výběrové komisi. Také Ministerstvo životního prostředí už týdny nechce o tendru cokoliv konkrétního říci. "Je to na doporučení advokátní kanceláře Jansta, Kostka a spol., která byla vybrána jako poradce pro zajištění výběrového řízení," vysvětluje Ambrozek. "Nemohu nic říci," tvrdí právník Miroslav Jansta.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů