Čtvrtek, 28. března 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Nová omezení pro vlastníky lesů, která vyplývají z evropského programu ochrany přírody Natura 2000, chce stát kompenzovat.
Ministerstvo životního prostředí připravuje novelu zákona o ochraně přírody, která by měla vlastníkům zajistit pomoc státu při péči o chráněné lesy. Celkové náklady na péči o území Natury 2000 podle zástupce ministerstva životního prostředí Petra Rotha budou asi 80 miliónů korun. Ani tuto relativně malou částku však ministerstvo nemůže garantovat.
Vlastníci lesů se pozastavují právě nad tím, že by se měli zavázat ke spolupráci, která není ze strany státu finančně zajištěna. Nelíbí se jim také, že nová vyhláška neobsahuje jasný návod, jak ekologicky hospodařit s chráněnou lokalitou. "Požadavky vyplývající z programu Natura 2000 si mohou protiřečit s pravidly platnými pro chráněné krajinné oblasti," uvedl právní zástupce Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů Martin Flora.
Majitelé snahu státu vítají, podpora však podle nich přichází pozdě a navíc je nejistá.
"Od roku 1989, kdy se vrátily majetky obcím a soukromým vlastníkům, se ochrana přírody na lesních majetcích děje až na výjimky výhradně z prostředků vlastníků pozemků," řekl jeden z majitelů. Lesnické firmy podle něho už několik let hospodaří na hranici červených čísel.

Má přezdívku "sójový král" a co se týče kácení pralesů, patří k nejpilnějším. Až příští týden udělí ekologické hnutí Greenpeace svou anticenu "Zlaté řetězové pily" pro největšího škůdce tropických lesů, připadne s největší pravděpodobností právě jemu - brazilskému guvernérovi Blairu Maggimu. Tento muž proslul výrokem, že "byznys, týkající se lesů, nemá budoucnost". Podle toho i jedná. Kácení lesů ve státě Mato Grosso, jehož je guvernérem, se podílí na celkové destrukci pralesů z poloviny.
"Cena je určena pro osobnost, jejíž činnost nebo naopak nečinnost se rozhodující měrou podílí na neuvěřitelném tempu kácení v Amazonii," uvádí ve své zprávě Greenpeace.
Kromě Maggiho kandiduje ještě pět dalších osob. Mezi nimi je brazilský prezident Luís Inacio Lula da Silva, několik ministrů jeho vlády a guvernéři dvou brazilských států.
"Je to obtížné, všichni kandidáti jsou velmi silní," uvedl aktivista Paul Adario.
O výherci rozhodují občané na internetu, a také ekologové a novináři. Vítěz, vyhlášený 6. června, získá stylový dar - sošku, vyrobenou z nelegálně vytěženého dřeva.

Občanské sdružení Lysohor vyhlásilo červen měsícem očisty přírody. Vedly jej k tomu zkušenosti z akcí zaměřených na očistu Beskyd v minulých letech. „Beskydské očistné dny, které jsme organizovali v předcházejících letech, zaujaly i některá jiná občanská sdružení, organizace a také jednotlivce natolik, že nám sami nabídli spolupráci a pomoc. Zkušenost nám také ukázala, že soustřeďovat očistu do jednoho víkendu, ve kterém může být zrovna špatné počasí, není vhodné. Proto na očistu vyhlašujeme celý měsíc červen,“ řekl Právu předseda Lysohoru Vlastibor Konečný.
Dodal, že členové sdružení vzali na sebe úkol vyčistit na 250 km turistických stezek. Pro další zájemce budou pomůcky potřebné k čištění (vaky, rukavice) během prvního červnového týdne rozmístěny např. na informační centra ve FrýdkuMístku na náměstí, vlakovém nádraží i ve Frýdlantě n. O., nádraží ČD na Ostravici, v bufetech na Lysé hoře a některých horských chatách.
Podle Konečného je očista turistických stezek jedním z úkolů projektu, kterým se sdružení Lysohor ucházelo o grant na kraji v rámci dotačního programu na podporu aktivit v oblasti životního prostředí. „Bohužel neúspěšně. Jsme přesvědčení, že myšlenka našeho projektu je dobrá, naší přírodě rozhodně prospěje, a proto v realizaci projektu budeme pokračovat v rámci vlastních finančních možností,“ dodal.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů