Čtvrtek, 28. března 2024

Wolfowitz chce napříště více půjčovat Africe

Wolfowitz chce napříště více půjčovat Africe
Pygmejové na březích Konga mohou díky jejím penězům poslouchat rozhlasové vysílání v rodném jazyce, filipínští rolníci bojovat s parazity ničícími jejich rýžová pole, obyvatelé pretorijských slumů pohřbívat své mrtvé v rakvích.
Rozvojových programů Světové banky jsou stovky, ne každý ale skončí úspěchem a ne každý je těmi, komu je určen, přijat bez výhrad. Organizace založená v roce 1944 v newhampshireském letovisku Bretton Woods má asi stejně nadšených zastánců jako nesmiřitelných kritiků.
O to, aby těch druhých trochu ubylo, se bude v příštích letech snažit odstupující náměstek amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda Paul Wolfowitz, který se počínaje dnešním dnem stává prezidentem instituce poskytující každoročně půjčky v celkové výši téměř dvaceti miliard dolarů.

Vietnam a Irák
Když prezident Bush 16. března letošního roku oznámil, že do čela Světové banky vybral právě Wolfowitze, vyvolal tím u mnohých stejné pochyby jako svého času Lyndon Johnson, jenž do téže funkce před čtyřmi desetiletími jmenoval ministra obrany Roberta McNamaru.
"Kam může rozvojovou banku zavést člověk, který pro spolupráci s jinými státy prozatím neměl nic jiného než posměch?" citoval deník Washington Post ředitele mezinárodních programů ekologické organizace Přátelé země Davida Waskowa.
Wolfowitz je jedním z duchovních otců války v Iráku a ta se mezi antiglobalisty těší asi stejné popularitě jako kdysi konflikt ve Vietnamu, s nímž je spojováno jméno McNamary.
Podobný názor na ni má devadesát procent zaměstnanců banky, která si klade za cíl zmírňovat chudobu ve světě. Mnozí z nich si navíc dobře pamatují, jak Rumsfeldův náměstek na podzim roku 2003 požadoval, aby rekonstrukce Iráku byla svěřena firmám ze zemí, jež podpořily Bushovo rozhodnutí vytáhnout proti Saddámu Husajnovi.

Padesát miliard dolarů
Wolfowitzův předchůdce James Wolfensohn do nového šéfa Světové banky naopak vkládá určité naděje.
"Má větší šanci než já přesvědčit Bushe, aby do rozvojových zemí napříště plynulo více peněz," řekl Wolfensohn deníku New York Times.
Pokud se chudoba ve světě má do deseti let snížit na polovinu, jak si instituce, kterou opouští, předsevzala na počátku tisíciletí, musela by podle jeho názoru udílet každoročně o padesát miliard dolarů rozvojových úvěrů více než doposud.
Wolfowitz naznačuje, že se v budoucnosti hodlá více zaměřit na Afriku, která by podle propočtů Světové banky měla v roce 2015 co do počtu osob žijících pod hranicí absolutní chudoby předstihnout jižní Asii.
Popírá ale, že se chce zasadit o to, aby stamilióny dolarů, jež tato finanční instituce půjčuje s nízkým úrokem, napříště plynuly výhradně do zemí ctících demokratické principy vládnutí.
"Světová banka se bude přísně držet svého původního cíle a pracovat na snižování chudoby. Boj s nemocí AIDS, financovaný z jejích programů, se ale nemůže odvíjet podle toho, jakým způsobem je ta či ona africká země řízena," zdůrazňuje.
A těm, kdo pochybují, zda má pro danou práci náležitou kvalifikaci, připomíná, že ve druhé polovině osmdesátých let působil jako americký velvyslanec v Indonésii, kde žijí milióny lidí z jednoho dolaru denně, což je hranice absolutní chudoby tak, jak ji definuje instituce, v jejímž čele nyní zasedl.

Vybrané projekty Světové banky

Írán - modernizace zavlažovacího systému v pohoří Alborz - 120 miliónů dolarů
Laos - přehrada na řece Nam Theun - 250 miliónů dolarů
Brazílie - federální program boje proti nemoci AIDS - 160 miliónů dolarů
Indonésie - stipendia a vzdělávací programy pro nemajetné studenty - 280 miliónů dolarů
Indie - rekultivace zemědělské půdy ve státě Uttarpradéš - 200 miliónů dolarů
Argentina - záruka na emisi státních obligací při zvládání finanční krize po roce 1999 - 250 miliónů dolarů
Honduras - obnova infrastruktury poničené při hurikánu Mitch (1998) - 60 miliónů dolarů
Kamerun - ropovod z ložisek v jižním Čadu - 55 miliónů dolarů
Česká republika - odsíření severočeských elektráren - 132 miliónů dolarů
Zdroj: Světová banka, BBC
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů