Středa, 24. dubna 2024

Pokračování příručky pro znečišťovatele je na světě

K tomu, aby v České republice mohl začít veřejně přístupný IRZ skutečně fungovat, je naprosto nezbytná metodická podpora
Pokračování příručky pro znečišťovatele je na světě

Ministerstvo životního prostředí vydalo publikaci „Příručka pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování, II. díl“, určenou zejména pro ty, kdo mají povinnost hlásit své emise a přenosy znečišťujících látek do integrovaného registru znečišťování životního prostředí (IRZ) [1].

 

K tomu, aby v České republice mohl začít veřejně přístupný IRZ skutečně fungovat, je naprosto nezbytná metodická podpora pro ty, kdo do něj musí podle zákona povinně ohlašovat údaje o svých emisích a přenosech. Ministerstvo životního prostředí vydalo už v říjnu 2004 první díl Příručky pro ohlašování do integrovaného registru znečišťování. Ten představoval základní úvod do problematiky IRZ. Právě vydaný druhý díl příručky je zaměřen zejména na otázky monitoringu a získávání údajů o emisích a přenosech jednotlivých látek.

 

Obsahuje seznamy metod, kterými se stanovují ohlašované látky v jednotlivých složkách životního prostředí (voda, ovzduší, apod.). Důležitou součástí příručky jsou seznamy znečišťujících látek pro vybrané kategorie znečišťovatelů [2]. Publikace věnuje pozornost také příkladům z průmyslové praxe, které zřetelně ukazují a vysvětlují, jaké povinnosti vůči IRZ uživatelům registrované látky vyplývají ze zákona o integrované prevenci a nařízení vlády o integrovaném registru znečišťování. S ohledem na enormní množství dotazů vztahujících se k IRZ jsou do druhého dílu zařazeny také odpovědi na nejčastější otázky a odkazy na důležité zdroje informací.

 

V elektronické podobě (ve *.formátu pdf) je publikace volně k dispozici na adrese www.irz.cz. Touto cestou ji mohou získat všichni zájemci.

 

Další informace:

http://www.irz.cz

 

Pro doplňující informace (či pro zaslání příručky) lze kontaktovat přímo Ing. Bc. Jana Maršáka, vedoucího oddělení IPPC MŽP, tel.: 267 122 974, e-mail: Jan_Marsak@env.cz.

 

Poznámky:

[1] V roce 2003 nabyl účinnosti zákon č. 76/2002 Sb., o integrované prevenci a omezování znečištění a integrovaném registru znečišťování (zákon o integrované prevenci). Zákon má za cíl kromě implementace směrnice Evropské komise o integrované prevenci (96/61/EC) zřídit integrovaný registr znečišťování životního prostředí (dále integrovaný registr znečišťování – IRZ). IRZ bude koncipován jako veřejně přístupný informační systém veřejné správy.

[2] Zařízení podle přílohy č. 1 zákona 4. 76/2002, Sb., o integrované prevenci.
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů