Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Návrh směrnice na ochranu drůbeže chované pro maso 31.5.2005 Evropská komise schválila návrh směrnice, která má zaručit přiměřené zacházení drůbeži, která je chována pro maso. Vědecké studie prokázaly vážné nedostatky, jak v oblasti zdraví chovaných brojlerů, tak v jejich životních podmínkách. Nový návrh uvádí jako maximálně přípustnou hranici 30 kg živé drůbeže/m2, chovatelů musí zajistit dostatečnou podestýlku, přístup ke krmítkům a napajedlům a také dostatečnou ventilaci. Návrh stanovuje také minimální požadavky na osvětlení.

U příležitosti "Zeleného týdne" pořádaného každoročně Evropskou komisí publikovat Eurostat několik základních ukazatelů v oblasti spotřeby energií, řízení odpadového hospodářství a nákladní a osobní přepravy v členských zemích EU. Z přehledů vyplývá, že v roce 2003 bylo 6 % energií v EU25 získáváno z obnovitelných zdrojů, téměř polovina odpadů končí na skládkách a více než tři čtvrtiny nákladů je přepravováno po silnicích.
 
Lesům ČR loni stoupl trojnásobně zisk
Státní podnik Lesy České republiky loni zvýšil čistý zisk trojnásobně na 469 miliónů korun ze 150 miliónů korun za rok 2003. Tržby firmy, které patří asi polovina všech lesů v zemi, stouply o 2,6 procenta na 4,64 miliardy korun. Růst zisku firma zdůvodnila zejména úsporou nákladů a zvýšením prodeje dříví ve vlastní režii o 15 procent. "Provozní náklady klesly o 375 miliónů korun," uvedl mluvčí podniku Lubomír Šálek. Celkovou těžbu dřeva podnik loni zvýšil o 2,9 procenta na 7,65 miliónu metrů krychlových.
Počet zaměstnanců firma snížila z předloňských 3452 osob pod hranici 3400 lidí. V závěru minulého roku podnik čelil kritice lesních firem, kterým byly měněny nebo vypovídány obchodní smlouvy na práce v lesích. Podnik to zdůvodňoval právě snahou o větší zisky. Spor měl za následek i výměnu generálního ředitele.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů