Čtvrtek, 18. dubna 2024

Lesníci chtějí studii, jak velkou turistickou zátěž lesy unesou

Lesníci chtějí studii, jak velkou turistickou zátěž lesy unesou
LIBEREC - V Česku přibývá v posledních letech lidí, kterým pro rekreaci slouží lesy. Scházejí však studie, které by určovaly, jak velký počet turistů je v nich ještě únosný, zejména při pořádání sportovních akcí či budování nových sjezdovek. ČTK to řekla předsedkyně České lesnické společnosti v Liberci Jana Čacká.

Největší vlastník lesů v zemi, státní podnik Lesy České republiky, se přílivu turistů do svých lesů nijak nebrání a naopak jej podporuje. "Naším sloganem je 'Vstupte bez klepání' a rekreaci v lesích chápeme jako jednu ze základních funkcí lesa," řekl mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek.

Některé exponované oblasti jako Český ráj nebo Jizerské hory jsou podle Čacké tak navštěvované, že už tam rekreanti přibývat nemohou, jinak by v lesích porušili křehkou přírodní rovnováhu a způsobili nenapravitelné škody.

Na chybějící studie o turistické zátěži lesů podle Čacké upozorňují například představitelé TJ Bižuterie, která chce vybudovat novou sjezdovku na Špičáku u Tanvaldu. Bez podrobné studie se neobejdou rovněž plány na vybudování sjezdovky na nejvyšší vrchol Jizerských hor - 1124 metrů vysoký Smrk.

Velké sportovní akce nebo podnikatelské projekty v lesích by se podle Čacké měly projednávat s co největším předstihem, aby se neprotlačovaly na poslední chvíli lobováním u politiků. Podotkla, že ve většině případů je respekt obou stran možný.

Například hospodáři v domažlických městských lesích od 15. prosince do 15. března nepoužívají cesty, kudy vedou lyžařské stopy, propojené se sousedním Německem. "Netěží tam, ačkoliv na tom ekonomicky prodělávají," shrnula Čacká.

Lesy ČR chtějí po rekreantech jediné: aby se chovali tiše, odpadky si odnášeli domů a k jízdě na kolech, koních a na lyžích používali značené cesty. Aby podnik lidem pobyt v lese zpříjemnil, buduje pro ně záchytná parkoviště, odpočívadla, altány, studánky, naučné stezky. Podporuje také značení turistických stezek. "Ročně na tyto investice vydáváme částky v řádech milionů korun," řekl Šálek.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů