Čtvrtek, 25. dubna 2024

Úřady na Pardubicku třídí odpad

Úřady na Pardubicku třídí odpad

PARDUBICE - Radnice v Pardubickém kraji aktivně propagují třídění odpadů. Většina úřadů se také snaží používat recyklovaný papír, i když jen v menší míře (1). Vyplynulo to z průzkumu, který mezi 10 úřady (2) provedla v rámci kampaně Arniky Šetrné papírování Martina Kubíková z Chocně.

„Spotřeba recyklovaného papíru bohužel nikde nepřesahuje 50 %. Přesto byly výsledky průzkumu v Pardubickém kraji o něco lepší, než např. na Plzeňsku (3),“ doplnila Martina Kubíková.

Úřady se podle Kubíkové snaží propagovat ekologický provoz svých kanceláří (pouze MěÚ Choceň, Litomyšl a Svitavy uvedly, že nikoli). Informují své zaměstnance o třídění odpadu, propagují třídění pomocí letáků, či samy pořádají osvětové akce pro veřejnost. Například Městský úřad ve Vysokém Mýtě se nedávno rozhodl podpořit třídění papíru a používání recyklovaných papírových výrobků výstavou Arniky „Šetrné papírování“ (4).

Na úřadech se nejčastěji třídí papír, plasty a sklo. Radnice v Ústí nad Orlicí jako jediný úřad separuje i bioodpad. Často se používají úsporné zářivky a žárovky. Úředníci znají i produkty s certifikací Ekologicky šetrný výrobek - nejčastěji jsou to čisticí prostředky a mýdla.

Poznámky:

(1) S recyklovaným papírem se úředníci nejčastěji setkávají ve formě kancelářského papíru, tiskopisů, obálek a jako s hygienickou potřebou (ubrousky, utěrky, toaletní papír). Úřady se dle svého vyjádření papír snaží využívat co nejefektivněji, například oboustranným tiskem.

(2) Martina Kubíková písemně oslovila tyto úřady: Krajský úřad Pardubického kraje, Magistrát města Pardubice, městské úřady v České Třebové, Holicích v Č., Chocni, Chrudimi, Litomyšli, Ústí nad Orlicí, Vysokém Mýtě a Svitavách. Zjištěné údaje se týkají roku 2004.

(3) Výsledky dotazníkového průzkumu na Plzeňsku Vám na požádání zašleme e-mailem.

(4) viz tiskovou zprávu na adrese http://papir.arnika.org/tz.shtml?x=230050

(5) Tabulku přikládáme jako zvláštní wordový dokument.

Kontakt:

-         Martina Kubíková, Choceň, tel. 777 657 157 (platí pouze do středy 8.6.2005), e-mail: martina.kubikova@centrum.cz

Milan Návoj, vedoucí kampaně Šetrné papírování, sdružení Arnika, tel. 222 781 471, 731 289 939, e-mail: milan.navoj@arnika.org
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů