Pátek, 29. března 2024

V Poohří vznikají nové elektrárny

V Poohří vznikají nové elektrárny
Libočany, Počerady, Podbořansko - V oblasti Lounska, Žatecka a Podbořanska by v nejbližší době měly vyrůst nové elektrárny. A to vodní, uhelné i větrné.
Na jezu v Libočanech u Žatce na pravém břehu už v dubnu začala soukromá společnost Reno Energie stavět vodní elektrárnu. Voda řeky bude pohánět lopatky dvou Kaplanových turbín, elektrárna je projektována na instalovaný výkon 640 kW. Elektřinu by měla do sítě začít dodávat na počátku příštího roku, životnost zařízení se odhaduje na 50 a více let. "Libočanská vodní elektrárna vyprodukuje za rok takové množství elektrické energie, na jejíž výrobu v klasické elektrárně by bylo třeba 2500 tun uhlí," uvedl Jakub Helus z firmy Reno Energie. Kousek po proudu řeky Ohře v Žatci, na druhém břehu, má vyrůst rovněž nová elektrárna, příprava stavby se ale zpozdila.
Novou elektrárnu chce v oblasti postavit také energetická společnost ČEZ. U Počerad má vyrůst vedle současné elektrárny s pěti 200MW bloky další zdroj s výkonem 660 MW. Uveden do provozu by měl být za deset let. Současná elektrárna, vystavěná ve dvou etapách v 70. letech 20. století a modernizována v 90. letech, by měla v tu dobu ukončit provoz. Nová elektrárna v Počeradech by měla fungovat zhruba 40 let.

Část elektřiny musí země vyrábět z obnovitelných zdrojů

V oblasti Podbořanska a Lounska plánují soukromí investoři stavět vysoké stožáry větrných elektráren. Plánují se u Podbořan, Očihova, Kryr, Vroutku, Neprobylic i na Zbrašínsku a Líšťansku. Stožáry mají být 150 m vysoké a každá z nich produkovat ročně energii, jež je schopná napájet 1200 domácností. "Nelze si ale myslet, že výroba větrné energie přinese snížení cen elektřiny v regionu, kde elektrárny stojí," uvedl Jiří Přikryl z firmy, jež se na stavbě podílí.
Vznik zařízení na výrobu ekologicky šetrné energie je podporovaný i státem. ČR se přístupem k EU zavázala, že bude 8% výroby elektřiny pokrývat z obnovitelných zdrojů - to je vítr, voda či spalování biomasy.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů