Pátek, 19. dubna 2024

Biolihová Liga výjimečných

Biolihová Liga výjimečných
Biopaliva mají pro státní úředníky a podnikatele zvláštní přitažlivost. Pod záštitou hesel o ekologii je zřejmě možné získat státní podporu snáze než na jiné akce. Už bionafta stála daňové poplatníky přes 16 miliard korun - což leckteří ekonomové označují za "zelený tunel". Kromě tohoto výdaje je totiž sotva ekonomicky a ekologicky měřitelné, co Česku přinesla. I dotacemi pověstný Brusel shledal program bionafty neslučitelný se svými pravidly a dal jen dočasnou výjimku. Ani těch 16 miliard ale nestačilo, aby dnes bionafta byla na čerpadlech.
Příznačným rysem podpor biopaliv je snaha šít je na míru jen určitým firmám. Třeba však přiznat, že u bionafty šlo aspoň o podniky, jež na trhu dominovaly díky své vyspělé technologii, nebyly přímo jmenovány nějakou vyhláškou.
U biolihu je scénář přímočařejší. Ministerstvo zemědělství se spřátelenými podnikateli vymýšlelo už dlouho program, jenž by umožnil dotovat výrobu etanolu z obilí. V poslední fázi přišla vláda s tím, že Ministerstvo životního prostředí vybere pět firem, které na biolíh dostanou koncesi. Zisk těchto firem bude zaručený, nikdo jiný totiž nebude smět biolíh vyrábět. Přitom se bioetanol bude povinně míchat do veškerého benzínu, a aby se na trhu uplatnil, odepře si stát ročně pár miliard korun na spotřební dani.
Záměr se však zatím nedaří dotáhnout do finále. Ne snad, že by úředníci vyslyšeli volání ekonomů, kteří koncese považují za nesmysl, za zbytečnost vedoucí jen ke korupci, a žádají ponechání volné konkurence. To úřady organizují tendr tak, že podezření z korupce jsou stále závažnější, a tak od něj dávají i sami politici ruce pryč.
Je i možné, že se tak naplňuje jeden ze scénářů, podle něhož je v zájmu jistých firem vést tendr tak, aby mohl být zpochybněn, a vyhlášen třeba jindy s jinými parametry. Ale to se daňový poplatník nedozví, všichni zúčastnění podepsali slib mlčenlivosti. I kdyby mluvit chtěli, nemohou. Ministerstvo životního prostředí to vysvětluje neprůstřelně: řádně vybralo pro organizování tendru advokátní kancelář, která pak úřadu prostě doporučila informace neposkytovat.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů