Sobota, 20. dubna 2024

Resort průmyslu neplatí, ostatní ano

Resort průmyslu neplatí, ostatní ano
Firmy, které se letos podílejí na státním projektu zahraniční rozvojové pomoci, zatím od Ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) marně čekají na peníze. To ohrožuje splnění termínů dodávek. Jiné resorty, jako třeba školství nebo zemědělství, které se na vládním projektu rovněž podílejí, takové problémy nemají.
Kvůli několikaměsíčnímu zpoždění plateb je ohrožen třeba termín dokončení závodu ve vietnamské provincii Hai Duong. V něm se mají už od října vyrábět biohnojiva z odpadu z chovu dobytka. Do Asie se však musí dopravit ještě zbytek technologie, včetně automatizovaného velína. To lodí trvá přes měsíc. Teprve pak může začít montáž.
Podobné nepříjemnosti, jaké řeší českobudějovická firma JČC Strojní dílny, koordinující projekt Hai Duong, potkaly i SEZ Chomutov či ZAT Příbram. První firma se podílí na poválečné obnově uhelných dolů v Bosně a Hercegovině, druhá na modernizaci elektrárny v Mongolsku, kde zřizuje i technické školicí středisko.
"Dali jsme do toho všechny volné prostředky, i když nám to dělá obrovské problémy," ilustruje ředitel SEZ Petr Polák, jak situace firmám komplikuje život. Investice totiž kvůli chybějícím platbám musí zatím hradit ze svého nebo si na ně půjčovat. SEZ si v Bosně nechce pokazit jméno. Věří totiž, že zde získá další kontrakty.
Podobně se zachoval i GEOtest Brno, řešící systém zásobování pitnou vodou v mongolském Mandalgobi. Investici, kterou musí letos dokončit, hradí ze svého. "Nejde na nic čekat, protože v říjnu tam je mráz. Kdybychom to odmítli, projekt nikdo nedodělá už proto, že státní peníze nejsou do dalšího roku převoditelné. A nám by to zkazilo jméno," uvedl ředitel GEOtestu Lubomír Procházka.
Nejde přitom o malé částky. Ministerstvo letos za čtrnáct schválených projektů zaplatí 108 miliónů korun. Projekty jsou zaměřené hlavně na energetiku, těžbu, vodohospodářství a ekologii. Jedenáct jich pokračuje z předešlého období, tři jsou nové.
Problémy způsobily chybějící příkazní smlouvy. Za vším mají být hloubkové kontroly zainteresovaných firem a postupu úředníků. Jejich výsledek zatím není znám. "Jde o velké peníze daňových poplatníků. Chceme mít jistotu," tvrdí mluvčí MPO Ivo Mravinac. MPO, které je pod silným tlakem postižených podniků, hrozící skandál nyní odvrací ujišťováním, že do 14 dnů budou příkazní smlouvy podepsané. Připouští ovšem, že výjimky pro uhrazení největších pohledávek jsou možné.
"Čekáme, co se z toho vyvine. Ještě není všechno ztraceno, ale nesmí se dál otálet," říká Milouš Hévr, šéf JČC Strojních dílen. Podle něho problémy vznikly i kvůli změnám na postu ředitele příslušného odboru MPO. To ale náměstek ministra průmyslu Martin Tlapa pokládá za spekulace. Opakuje, že kontroly mají zhodnotit podklady před uzavřením příkazní smlouvy. "Před dvěma lety se kritizovalo, že nemáme všechno prověřené, teď zase, že to prověřujeme," říká.
Ne všechny zainteresované firmy ale o kontrolách vědí. "Slyšeli jsme to z druhé ruky. K nám zatím žádná nedorazila," uvedl šéf jedné z nich. Kvůli vztahům s úřadem ale nechtěl být jmenován. Podle jeho zkušeností se ale dosud podobné problémy s MPO nevyskytly.
Vláda vloni rozhodla, že na zahraniční rozvojovou spolupráci v roce 2005 uvolní ze státního rozpočtu 600 miliónů korun z kapitoly Všeobecná pokladní správa. Například Ministerstvo školství má k dispozici 149,7, Ministerstvo životního prostředí 119,9 a Ministerstvo zemědělství 73,9 miliónů.
Ty resorty ale uvedené provlémy nemají. Například Ministerstvo školství už v únoru zainteresovaným subjektům poskytlo polovinu sumy. Druhou uvolní po pololetním vyúčtování. Plných sto miliónů jde na vládní stipendia ke studiu na českých veřejných vysokých školách pro občany z rozvojových zemí.
Podobně postupuje i Ministerstvo zemědělství. Pokračujícím projektům byla část peněz poukázána na základě dodatků k příkazním smlouvám z předchozích let. "Smlouvy pro nové projekty jsme už podepsali," uvedla Petra Mojžíšová z Ministerstva zemědělství.
Stát firmám neplatí, str. 15

MEZITITULEK: Projekty zahraniční rozvojové spolupráce, spadající pod MPO
1. pokračující z minulých let (hodnota pro letošní rok 80 mil. Kč)
firma země určení projekt období
FN Motol Vietnam středisko ortopedie a rehabilitace pro mládež v provincii Bac Thai 1996-07
GEO-test Brno Mongolsko řešení systému zásobování vodou v oblasti Mandalgobi 2002-05
Arako Opava Ukrajina zvýšení bezpečnosti provozu atomových elektráren s využitím nových typů armatur 1997-05
GET Praha Jamajka průmyslové využití nemetalických minerálních zdrojů 2001-05
SEZ Chomutov Bosna a Hercegovina poválečná obnova uhelných dolů a energetiky 2002-05
ZPS Prefix Vsetín neurčeno výcvik odborníků v kožedělném průmyslu 1997-05
ZPS Prefix Vsetín Namibie vybudování závodu na výrobu kožené obuvi 2003-06
Strojírny Brno Filipíny výstavba minihydroelektráren 2003-05
Vítkovice Čína bioplynové a aerobní čistírny krmivářských odpadů 1999-05
ZAT Příbram Mongolsko zřízení technického školicího střediska při VŠ v Ulánbátaru 2003-05
JČC Strojní dílny Č. Budějovice Vietnam zpracování bioodpadů na organominerální hnojiva 2003-05
2. Nově zahájené projekty (hodnota pro letošní rok 28 mil. Kč)
Eurosound Mongolsko modernizace a odsíření vápenky Chutul 2005-06
Ekoline Brno Srbsko a Černá Hora likvidace nebezpečných odpadů a dekontaminace půdy s ochranou podzemních vod 2005-07
Asio Brno Jemen zásobování a úprava pitné vody 2005-06
Zdroj: MPO
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů