Pátek, 29. března 2024

Biolíh zůstal na Ambrozkovi

Biolíh zůstal na Ambrozkovi
Politici dávají rychle ruce pryč od skandálu, v nějž přerostlo výběrové řízení na přidělení koncesí pro výrobu biolihu z obilí.
Tendr, na nějž si stěžují podnikatelé a ekonomové poukazují na korupční prostředí, organizuje Ministerstvo životního prostředí. Dokonce ani jeho šéf Libor Ambrozek (KDU-ČSL) však teď nechce na obranu své práce vystoupit. "Z časových důvodů se nestihneme vyjádřit," sdělila HN před týdnem mluvčí úřadu Karolína Šůlová.

Předem známí vítězové
Kritika tendru, jenž by přinesl pěti vítězným firmám zaručené zisky z monopolu na biolíh, přitom sílí:
Například HN uveřejnily ještě před uzavřením prvního kola seznam "protekčních firem", jež se mají dostat do kola druhého - a seznam se potvrdil.
Šestičlenný seznam vítězů prvního kola se nakonec rozšířil ještě o dvě další firmy. Ty ovšem podle zdrojů HN neurčila příslušná komise, ale doporučil je šéf dozorčí rady firmy Omnipol Rudolf Háva, blízký známý šéfa KDU-ČSL Miroslava Kalouska.
Týdeník EURO upozornil na to, že řízení favorizovalo jedinou technologii, a také na fakt, že některé firmy, usilující o koncesi, mohou ovládat titíž podnikatelé - což pravidla soutěže zakazují.
"Je to podvod," řekl HN s žádostí o anonymitu dokonce podnikatel, jehož firma v tendru do druhého kola postoupila.
Se stížností na průběh výběrového řízení již vyrukovaly odmítnuté firmy, například TTD Dobrovice nebo Moravský lihovar Kojetín.
Sám Ambrozek neměl už před několika týdny chuť tendr příliš důrazně obhajovat. "Toto rozhodnutí není přáním našeho úřadu, ale plníme prostě příslušná vládní usnesení," snažil se vysvětlovat. Zdůraznil, že podklady pro celý program podpory bionafty i výběrové řízení připravilo Ministerstvo zemědělství, a jeho úředníci se těchto podkladů jen striktně drží.
Ovšem ministr zemědělství Petr Zgarba (ČSSD) sice po svém nedávném nástupu do funkce potvrdil, že "biolíh je jeho prioritou", ale k tendru se nehlásí. "Rozhodně nechceme zasahovat do kompetencí pana ministra Ambrozka," sdělil ředitel Zgarbova odboru komunikace Pavel Kovář. Obdobně hovoří Ministerstvo průmyslu a obchodu, jež má za úkol do podzimu zpracovat koncepci rozvoje biopaliv.

Poslanci: Tendr je zbytečný
Tendr kritizují poslanci zemědělského výboru bez ohledu na stranickou příslušnost. "Koncese se vůbec nemusejí dávat. Stejně je nemají šanci získat podniky s účastí zemědělců, takže rolníci, jimž je program určen především, z něj kromě dodávek obilí nebudou mít žádný profit," říká Jiří Papež za ODS. Předseda výboru Ladislav Skopal z ČSSD tvrdí totéž. "Stačí, že stát zajistil odbyt biolihu zákonem o jeho povinném přidávání do veškerého benzínu. Tendr už je nadbytečný, a navíc neprůhledný," dodává.
Ambrozka nepodržel ani jeho stranický šéf Kalousek. "Biolíh dlouhodobě podporuji. Ale o jeho konkrétní zavedení do praxe se nezajímám, to jde mimo mě," řekl před nedávnem HN.
Ministerstvo životního prostředí zatím neřeklo, zda tendr hodlá dokončit plánovaným druhým kolem.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů