Pátek, 29. března 2024

Zákon státu vyvlastnění neusnadní

Zákon státu vyvlastnění neusnadní
Připravený vyvlastňovací zákon by lidem měl nejen přinést spravedlivější náhradu, ale zajistit jim i možnost účinně se odvolat proti rozhodnutí místních samospráv. Podle návrhu, který včera schválila vláda, má být pozemek převeden až v okamžiku, kdy budou vyplaceny peníze a vyvlastnění se pozastaví, dokud se protestem proti němu zabývá soud.
"A právě to je velký rozdíl v porovnání s tím, co nedávno neúspěšně o vyvlastňování prosazoval poslanec Jaromír Schling. V jeho návrhu, který se týkal vyvlastňování pozemků, se s odkladným účinkem stížnosti nepočítalo," připomíná náměstek ministra pro místní rozvoj Jan Slanina.

Vlastníci návrhu nevěří
Ministerstvo do budoucna s žádným masovým vyvlastňováním ve veřejném zájmu nepočítá. V chystaném novém správním řádu se dokonce počítá s tím, že soud bude moci přezkoumávat také rozhodnutí zastupitelstva o územním plánu, z něhož se při vyvlastnění vychází..
"Doufáme, že se potvrdí slib premiéra Jiřího Paroubka a zastupitelstva v obcích nedostanou pravomoc vyvlastňovat pozemky třeba pro zřízení parku," říká před parlamentním projednáváním návrhu předseda Svazu vlastníků půdy František Janda. A dodává, že v opačném případě by zastupitelstvo mohlo změnit územní plán a prodat vyvlastněný pozemek například starostovu synovi.
Podle autorů návrhu v novém zákoně nic takového nebude. "Všechny zmínky o parcích z návrhu vypadly. A v takovéto podobě tam ani nikdy nebyly. O městské zeleni se v jedné z dřívějších verzí hovořilo jen v souvislosti s vyvlastněním pozemků, které jsou ohroženy záplavami. A i od toho se nakonec pod tlakem veřejnosti ustoupilo," ujišťuje Slanina.
V návrhu také není nic o pozemcích pro budování průmyslových zón. Ministerstvo ale nevylučuje, že takový návrh může padnout při projednávání zákona v Poslanecké sněmovně. "My ale budeme proti," zdůrazňuje Slanina.
Názory na samotné vyvlastňování se liší. "Vyvlastnění ve veřejném zájmu je jako krajní prostředek v pořádku. Tak to funguje všude ve světě," říká generální ředitel stavební společnosti Skanska CZ Zdeněk Burda. Stavební firmy a některé státní instituce jako Ředitelství silnic a dálnic připomínají průtahy, opoždění termínů a finanční ztráty při budování plzeňského obchvatu či dálnic D8 a D11.

I železnice jsou klikaté
"Podívejte se, jak jsou železnice klikaté. Stavěly se ještě za Rakouska a tehdy si vyvlastňovat pozemky nikdo nedovolil," říká naopak konzervativně laděný bývalý ústavní soudce Antonín Procházka.
"Uznáváme, že zákon by měl státu snadněji získávat pozemky pro stavbu dálnic. Ale vlastníci musí dostat patřičně zaplaceno. Není možné, aby pro karlovarskou dálnici byly pozemky vykupovány za pět či nejvýše za deset korun za metr čtvereční. Pozemek se musí ocenit podle účelu, k němuž je vykupován. Nikoliv jako zemědělská půda, ale jako parcela," říká Janda.
Právě to by zákon měl zajistit - v jeho paragrafech se hovoří o spravedlivé náhradě na principu v místě a čase srovnatelné ceny.
I tak bude jeho přijetí složité. Pro pravici by vyvlastnění mělo zůstat omezeno na výjimečné případy a koaliční US-DEU se návrh nelíbí i proto, že by rozhodování převedl ze sedmi set stavebních úřadů do rukou samospráv pověřených obcí. Ministerstvo spravedlnosti proti tomu dlouho protestovalo, nakonec ale od požadavku, aby vše bylo od samého počátku v rukou soudů, ustoupilo.
S výhradami připouštějí vyvlastňování ekologové. "Pokud jde skutečně o veřejný zájem, tak je o tom možné diskutovat. Ale je nutné oddělit všechno to, co by mělo sloužit jen komerčním zájmům," říká jeden z nich, Petr Kužvart.
Na připravený zákon, hlavně na způsob ocenění pozemků, se odvolávají i autoři návrhu speciální úpravy o stavbě nové startovací dráhy pro letiště v Praze-Ruzyni.
A čekají na něj i komunisté. "Stanoví daleko vyšší výkupní ceny. Pak by konečně měly padnout námitky proti vyvlastnění budovy Themosu ve prospěch Národního divadla," říká poslanec KSČM František Beneš.

Principy návrhu vyvlastňovacího zákona
U každého případu je nutné prokazovat veřejný zájem a vyčerpání všech možností k dohodě. Řízení se nově povede prostřednictvím obecních úřadů.
Náhrada musí korespondovat s cenou obvyklou v daném místě a čase. Má jít o cenu dosaženou při prodejích stejného, popřípadě obdobného majetku v obvyklém obchodním styku v tuzemsku ke dni ocenění.
Náhrada se poskytuje v penězích, na základě dohody i v podobě pozemku či stavby. Stát také bude hradit náklady vzniklé v souvislosti s vyvlastněním.
Je zaručena možnost přezkoumání rozhodnutí o vyvlastnění nezávislým soudem. Stížnost proti takovému rozhodnutí úřadů má odkladný účinek.
Zdroj: návrh zákona
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů