Čtvrtek, 28. března 2024

Děti jsou v nemocnicích vystavovány vysokým dávkám toxické látky

Děti jsou v nemocnicích vystavovány vysokým dávkám toxické látky

PRAHA – Nemocné děti na novorozeneckých jednotkách intenzivní péče jsou vystavovány vysokým dávkám toxické látky - tzv. ftalátu DEHP (1), který se uvolňuje z hadiček a z dalších zdravotnických pomůcek vyrobených z měkčeného PVC. Vyplývá to z vědecké studie (2) harvardských odborníků, která byla dnes zveřejněna. Jedná se o první studii svého druhu, která sleduje zatížení novorozenců ftalátem DEHP na novorozeneckých klinikách.

Autoři studie uvedli, že novorozenci, léčení na jednotce intenzivní péče s pomocí pomůcek z PVC měkčeného ftalátem DEHP, jsou vystaveni v průměru 25krát větší zátěži touto látkou než ostatní populace. U nejvíce zatížených dětí byl ftalát DEHP nalezen dokonce až v padesátkrát větší koncentraci než je běžné.

Ftalát DEHP je přitom velmi nebezpečná látka, které působí největší škody právě u nedospělých lidí. Nejnebezpečnější je pro chlapce, jejichž pohlavní ústrojí ještě není zcela vyvinuto. „Jedním z nejvýznamnějších účinků ftalátu DEHP je bezpochyby jeho působení na reprodukční systém u nedospělých mužů. Je dokázáno, že tato látka snižuje počty spermií,“ potvrdil primář nefrologického oddělení Nemocnice Na Homolce MUDr. Lukáš Svoboda. Ftalát DEHP způsobuje také poškození ledvin a jater a poškození plodů ještě nenarozených dětí.

Harvardská studie poukázala na to, že nemocné děti byly zatíženy tím vyššími dávkami, čím intenzivnější byla jejich léčba. Ze srovnání provedených na dvou bostonských klinikách vyplynulo, že u dětí léčených s pomocí alternativních (bez PVC) pomůcek používaných pro některé aplikace bylo zjištěno daleko méně ftalátu DEHP než u dětí z nemocnice, kde PVC dosud nenahradily bezpečnějším materiálem. „V České republice se děje to samé. Jen zatím neexistuje žádná studie, která by to potvrdila. Ftalát DEHP se však uvolňuje z českého PVC stejně jako z toho amerického,“ podotkl k dnešnímu zveřejnění studie mluvčí Arniky Marek Jehlička.

V České republice zatím některé pomůcky z PVC nahradily například pražská Nemocnice Na Homolce a Nemocnice U Svaté Anny v Brně. „Snaha lékařů o náhradu pomůcek z PVC je komplikována především tím, že materiál použitý v pomůckách není dostatečně označen a lékař si tak nemůže vybrat alternativu, která by ftalát DEHP či jiná změkčovadla neuvolňovala,“ řekla vedoucí kampaně „Zdravotnictví bez PVC“ Mgr. Hana Kuncová ze sdružení Arnika.

Sami lékaři již volají po tom, aby výroba a distribuce zdravotnických pomůcek z PVC měkčeného ftalátem DEHP, byla omezena legislativně. „Omezení použití PVC, měkčeného ftalátem DEHP, pro novorozence by nám usnadnilo přechod na alternativní materiály. Současně by to vydalo jasný signál výrobcům, aby vyvíjeli alternativní výrobky i pro takové výkony, pro něž dosud nejsou alternativy na trhu k dispozici,“ řekl předseda České neonatologické společnosti ČLS JEP (3) MUDr. Lumír Kantor.

“Přibývá vědeckých důkazů o škodlivosti DEHP. Vyzýváme evropské a české úředníky, aby začali konečně jednat a zakázali tuto toxickou látku ve zdravotnických pomůckách. Je nelogické vystavovat novorozence DEHP, když byl tento ftalát zakázán v kosmetice a v hračkách pro nejmenší,“ uvedl ředitel evropské pobočky mezinárodní sítě Health Care Without Harm (4) Čestmír Hrdinka.

Poznámky:

(1)   Ftalát DEHP - Chemicky se jedná o ester organické kyseliny. DEHP (di-2-ethylhexyl-ftalát nebo také bis-2-ethylhexyl-ftalát) je znám tím, že způsobuje poruchy rozmnožovacího a hormonálního systému, poruchy ledvin a jater, kde se hromadí.

(2)   Studii najdete v anglickém jazyce na těchto internetových stránkách: ehp.niehs.nih.gov

(3)   Česká neonatologická společnost ČSL JEP - Česká neonatologická společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně

(4)   Health Care Without Harm (HCWH) – Mezinárodní koalice nemocnic a zdravotnických systémů, lékařů a dalších zdravotníků, komunitních skupin, obvodů zasažených chemickým průmyslem, odborů a ekologických organizací. www.noharm.org

Tisková zpráva sdružení Arnika a Health care without harm europe

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů