Pátek, 29. března 2024

Týká se to také tebe – už potřicáté

Týká se to také tebe – už potřicáté

Týká se to také tebe (TSTTT) – mezinárodní ekologický festival [1], zaměřený především na filmovou tvorbu – stojí na prahu svého jubilejního třicátého ročníku. Jeho tradičním dějištěm se v týdnu od 21. do 27. listopadu stane Uherské Hradiště. Filmaři již dnes mohou posílat své snímky do soutěží amatérských i profesionálních tvůrců a diváci se mohou začít těšit nejenom na požitek z biografu, ale i na řadu atraktivních doprovodných akcí.

“Cílem festivalu je upozorňovat veřejnost na filmová a televizní díla, která se zásadně vyjadřují k ekologickým stránkám lidské existence v dnešním světě,” říká organizační duše festivalu Jan Maděrič z Klubu kultury Uherské Hradiště. TSTTT vznikl v době, kdy komunistická cenzura omezovala svobodu filmové tvorby. Zvláště ekologické prblémy byly tehdy pro umělce a publicisty tabu. “Potřeba pravdy přivedla kroužek zdejších nadšenců k rozhodnutí pořádat alespoň přehlídky filmů amatérských, protože ty byly přece jen méně kontrolovány státní mocí,” vysvětluje okolnosti vzniku festivalu Maděrič. Filmová přehlídka se postupně otevřela také profesionálním a zahraničním tvůrcům a z TSTT se tak stala mezinárodní událost.  

Do filmové soutěže TSTTT se mohou  přihlásit  amatérští i profesionální tvůrci dokumentárních, publicistických, reportážních, hraných, animovaných i jiných filmů [2]. Filmy je třeba poslat do 15. října 2005 na adresu pořadatele. Účastnit se mohou díla na jakémkoli nosiči (VHS, S-VHS, Betacam PAL, DVD, mini DVD, DivX či XviD). Snímky jen nesmí být starší než tři roky. Účast  v jiných soutěžích přihlášení filmů do  TSTTT neomezuje.

Profesionální a amatérská soutěž je hodnocena odděleně. V amatérské soutěži půjde o Velkou cenu pro nejlepší snímek, ale také o Cenu města Uherského  Brodu nejlepšímu zahraničnímu filmu, Cenu ČSOP a Cenu Odborového svazu kulturních zařízení. Profesionálové budou soutěžit o Velkou cenu Josefa Velka, Cenu MŽP a Cenu Zlínského kraje. Udělena bude i Cena diváka, kterou věnuje město Uherské Hradiště.

Festival ovšem zdaleka nebude jen filmovou přehlídkou a soutěží. Organizátoři už dnes plánují řadu doprovodných akcí a aktivit. Například vernisáž výstavy dětské výtvarné soutěže „Svět očima skutečnosti a fantazie“, V. ročník krajské konference o ekologické výchově ve školách „Trvale udržitelná škola“, seminář k aktuálním problémům ochrany přírody, veřejné debaty na témata jako „Plány péče o problémové chráněné druhy živočichů (bobr, vydra, velké šelmy)“ či „Jaký prostor, smysl a význam má dnes ekologie v našich sdělovacích prostředcích“, které se zúčastní mj. ministr životního prostředí Libor Ambrozek. V průběhu TSTTT se uskuteční i II. ročník slovensko-českého setkání k environmentální výchově, vzdělávání a osvětě. Slavnostní závěrečný večer festivalu zpříjemní koncert legend českého bluegrassu Roberta Křesťana a Druhé trávy.

Další informace a kontakt pro filmaře:

Jan Maděrič, Klub kultury, Hradební 1198, 686 60  Uherské Hradiště, tel./fax 572 430 422, e-mail: maderic@kkuh.cz, http://www.kkuh.cz

Poznámky:

[1] Festival Týká se to take tebe (TSTTT) vyhlašují společně Ministerstvo životního prostředí, Zlínský kraj, město Uherské Hradiště, město Uherský Brod, Odborový svaz pracovníků kulturních zařízení a Český svaz ochránců přírody. Organizátorem festivalu je Klub kultury Uherské Hradiště.

[2] Doporučené tématické okruhy: problémy obnovy životního prostředí,  návrat  k tradičním hodnotám, obnova venkova a revitalizace  venkovských sídel, zachování krajinného rázu,  vytváření předpokladů k udržení biodiverzity, obrazy krajiny a přírody, obrazy  domova a  záznamy z cest, krása přírodních útvarů, architektura a urbanismus, soulad člověka a přírody, proměny přírodních forem a tvarů, fauna a flóra, kouzlo mikrosvěta, tvorba a ochrana životního prostředí, domácnost, rodina a rodinný život, děti a zvířata.

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů