Úterý, 23. dubna 2024

ÚPLNÝ KURZ PERMAKULTURNÍHO DESIGNU

ÚPLNÝ KURZ  PERMAKULTURNÍHO DESIGNU

Permakultura (permanentní= trvale udržitelná kultura) se začala formovat jako hnutí v sedmdesátých letech 20. století. Za zakladatele jsou považováni Bill Mollison a David Holmgren, autoři knihy Permaculture I., v českém překladu známé jako Úvod do permakultury.
Původním obsahem permakultury bylo zemědělství respektující přírodu. Aplikací permakulturních  přístupů i na jiné oblasti života (etika, výuka, ekonomika, stavebnictví, energetické zdroje, bioregiony..) se postupně permakultura rozrostla na praktickou koncepci pro navrhování udržitelné společnosti.
Permakulturní design nabízí způsoby vytváření a vedení domova, domu, farmy, obce, ale i výuky, kurzu… a má při tom svoje kořeny v principech přírodních systémů a v plné míře je respektuje.
Prvky tohoto designu mají svůj původ jednak v tradičním zemědělství, jednak ve vědeckém poznání. V permakulturním systému je nahrazena konkurence spoluprácí, uniformita diverzitou, konzum kreativitou….Kurz je určen pro všechny, kteří cítí potřebu dát svému životu směr a aktivně přispět k trvale udržitelné společnosti.

Kurz se uskuteční v krásném prostředí na rozhraní třeboňské rybníkářské oblasti a Českomoravské vrchoviny. Obvyklé táborové podmínky pro účastníky jako součást vztahu k přírodě - vegetariánská strava, spaní na seně nebo ve stanu, zahradní koupelna (plechová vana a sprcha na solárko), DC (dry clozet) - suchý zahradní záchůdek pro víc osob atd.

Cena kurzu: 7.500,- Kč pro dospělé, pro děti do 3 let 2.250,-Kč, do 14 let 4.500,-Kč. Slevy pro nemajetné, případně odpracování poplatku je možno dohodnout osobně s organizátory.

V ceně kurzu je ubytování, stravování, učebnice a jednodenní výlet (Provaznické muzeum, procházkou přes vyhlídková místa a kopce s výkladem místního fotografa, zámeček Červená Lhota – možná bude i pohádka, rybník na relaxaci po túře). Pro zájemce je možnost po dohodě setrvat v místě déle nebo přijet dříve. V lese je krásný rybník na koupání (1 km). Cena kurzu zahrnuje roční členský poplatek v permakulturním sdružení. Připomínky a další informace v kanceláři PERMAKULTURA (CS), Lipová 20, 602 00 Brno, email pk@permakultura.cz

Uzávěrka přihlášek je 15.6. 2005 (i dříve po naplnění počtu účastníků kurzu).
Zálohu 4.000,-Kč pošlete poštovní poukázkou nejpozději do 15.6.2005 zároveň s přihláškou na níže uvedenou adresu občanského sdružení Sluneční dvůr. Záloha je nevratná, ale je převoditelná na jiného zájemce o účast na kurzu. Po přihlášení obdržíte podrobné informace pro účastníky kurzu.

KONTAKTNÍ ÚDAJE: Ing.David Němeček, telefon 384 384 027, e-mail  slunecni.dvur@tiscali.cz
"Sluneční dvůr", Vícemil  11, 378 21  p. Kardašova Řečice

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů