Středa, 24. dubna 2024

Dobrovolníci vytahali v Liberci z Nisy 3,5 tuny odpadů

Dobrovolníci vytahali v Liberci z Nisy 3,5 tuny odpadů
LIBEREC - Téměř tři a půl tuny odpadů vytahali v sobotu vodní záchranáři a skauti z oddílu Flotila v Liberci z řeky Nisy. Vyčistili zhruba 400 metrů dlouhý úsek řeky v centru města mezi mostem v ulici Na Rybníčku a skateparkem. Naložili jimi celou avii. To řekl Petr Olyšar z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže v Liberci.

"Bylo vidět, že jsme v Nise ve stejných místech uklízeli již před třemi roky. Tehdy jsme avii zaplnili již poté, co jsme korytem prošli necelých 200 metrů," uvedl Olyšar.

V roce 2002 našli dobrovolníci v Nise i lednici. V sobotu řeku zbavili především plastů, předmětů ze železa, skla a dalších drobnějších odpadků. V řece objevili rovněž díly z auta - volant, pedál, řadící páku a kus palubní desky. Polovina brigádníků se brodila korytem a druhá polovina vytahovala nahoru na provazech nalezené odpady.

V úseku Nisy, kde pracovalo 25 dospělých a dětí, žijí mezi vodními rostlinami pstruzi. Idylický pohled na ně však obyvatelům města i návštěvníkům kazil právě nepořádek pod hladinou. "Podobné úklidy jsou sisyfovskou prací. Pořád se totiž najdou lidé, kteří považují řeku za nejlepší místo, kam odhodit nepotřebné věci," uvedl Olyšar. Lepší vztah obyvatel k životnímu prostředí podle něj přinese kromě ekologické výchovy dětí především hospodářská prosperita. "Až lidem odpadnou existenční starosti, začnou se více než dosud zajímat o své okolí," konstatoval Olyšar.

Loni a předloni vodní záchranáři a skauti čistili Nisu mezi mostem u Energomontáží směrem k fotbalovému stadionu Slovanu a narazili tam na mnohem větší nepořádek než při sobotním úklidu. Řeku před stadionem lemuje zahrádkářská kolonie a dobrovolníci z vody vytáhli například vyhozenou sekačku na trávu. "V Nise jsme tehdy našli i opravdovou raritu - zubní protézu," podotkl Olyšar.
Zdroj:Liberecký den
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů