Pátek, 19. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Olomouc - Dva granáty našli při třídění kovového odpadu pracovníci kovošrotu v Olomouci. "V pátek ráno byly v kovošrotu nalezeny dva předměty připomínající vojenskou munici. Přivolaný pyrotechnik je identifikoval jako dva dělostřelecké granáty ráže 125 mm sovětské výroby,"uvedl Ivo Vykopal z olomouckého policejního ředitelství. Ačkoli nebyla munice opatřena iniciačními zapalovači, pyrotechnik ji zajistil a odvezl k dalšímu prozkoumání.

Evropská komise hodlá v červenci zveřejnit novou strategii týkající se kvality ovzduší a boje proti jeho znečištění. Do konce roku pak vypracuje plány revidující přístup EU k odpadu, přírodním zdrojům, kvalitě půdy či městskému životu.
Bez přísnější společné politiky údajně do roku 2020 zemře předčasně na následky nemocí způsobených především znečištěním ovzduší více než 270.000 lidí a náklady na léčbu těchto onemocnění přijdou ve stejném období na 160 až 600 miliard eur.

Majitelé nebo uživatelé lesů nad 50 hektarů plochy musí zatím sami zajistit od 1. května do 31. října ochranu proti vzniku a rozšíření požárů. Službu zadávalo dosud ministerstvo zemědělství, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže však u této veřejné zakázky zahájil správní řízení a do doby jeho ukončení nemůže její provozovatel činnost zajišťovat. Ministerstvo zabezpečuje leteckou hasičskou službu ze svého rozpočtu od roku 1993. Kvůli nezbytné administraci celé záležitosti nelze ani stanovit termín, ke kterému by činnost letecké hasičské služby byla zahájena.

Zlín- Lešná - Zámecký areál v Lešné slaví významné dvousté výročí svého vzniku a současně pětasedmdesát let od založení chovu exotických zvířat. Oficiální oslava se uskuteční v neděli 19. června. Na tento den připravili zaměstnanci zoo pro návštěvníky celodenní zábavný program, který začne v 9.30 hodin před lešenským zámkem. "Dopoledne vystoupí semifinalistka loňské SuperStar Madalena, dětská skupina Šuba duba band, rocková dětská skupina Nevím a kouzelník Jirka Hadaš,"popsala mluvčí zlínské zoo Romana Bujáčková. Doplnila, že hlavní program odstartuje ve 13 hodin. Jeho součástí bude slavnostní otevření areálu zoo do třetího století. Tohoto úkolu se zhostí ministr životního prostředí Libor Ambrozek a zlínský primátor Tomáš Úlehla. "V rámci zábavného odpoledne pak překvapí Kačer Donald Show, dvouhodinový pořad plný písniček a kreslených postaviček z kouzelného světa Walta Disneye. Kačerovský svět nabídne také soutěže o tisíc cen a tři horská kola,"přislíbila Bujáčková s tím, že v závěru zábavného odpoledne zazpívá Heidi Janků. Při oslavách 200. výročí rozkvete i lešenský zámek. "Jeho interiéry budou od 17. do 19. června vyzdobeny skutečnou záplavou květin, mnohá aranžmá určitě zaujmou svou netradičností a originalitou,"dodala mluvčí. V pátek 17. června zaměstnanci zoo společně s pozvanými hosty slavnostně otevřou nově vybudovaný sezonní vstup do zoo, novou prodejnu suvenýrů a zrekonstruovanou restauraci Limpopo.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů