Pátek, 29. března 2024

Řádění na vodních skútrech neskončí

Řádění na vodních skútrech neskončí

Ministerstvo dopravy chce vyšší rychlost plavidel povolit novou vyhláškou. Ministerstvo životního prostředí, rekreanti i policie naopak uvítají zpřísnění pravidel.

Vltavské přehrady - Dnes končí termín pro zasílání připomínek občanů, obcí i organizací k provozu motorových plavidel na vltavských přehradách. "V pondělí jsme evidovali patnáct připomínek od veřejnosti a očekáváme, že do dnešní uzávěrky přijdou další," konstatovala mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová. Ministerstvo dopravy chce v novele vyhlášky umožnit plavbu člunů a vodních skútrů ve vyjmenovaných úsecích vyšší rychlostí (viz. tabulka) bez nutnosti žádat o povolení. Výjimku má v současné době pro oblast Slapské, Kamýcké i Orlické přehrady zhruba 200 plavidel. Resort se snaží novelou vyhlášky a paušálním povolením vyšší rychlosti plavidel v konkrétních úsecích zbavit zbytečné administrativy, protože pokud úředníci vodoprávního úřadu nenajdou důvod výjimku neudělit, tak ji žadatel při splnění všech podmínek obdrží. Ministerstvo životního prostředí naopak hodlá plavbu rychlejší než 25 km/h povolit jen na pětikilometrovém úseku Kamýcké přehrady, kde je minimum rekreačních objektů a koupajících se lidí. Striktní omezení požadují také občanské iniciativy a uvítá je i poříční policie. "Z hlediska výkonu služby a kontroly plavidel bychom uvítali, aby na vltavských přehradách lodě pluly jen nižší rychlostí ve výtlačném režimu," uvedl velitel třebenického oddělení poříční policie Miroslav Souček. "Na úseku od Třebenic přes Prahu k Mělníku vyšší rychlost plavidel nevadí, protože se tam nikdo nekoupe. V rekreačních oblastech je ale plavba v kluzném režimu nebezpečná," dodal velitel s tím, že systém výjimek je pro veřejnost nepřehledný. Starosta Chotilska Jiří Šťástka v souvislosti s provozem motorových plavidel na Vltavě upozornil na jiný problém: "Narůstá počet hausbótů, které jsou obytnými chatami na vodě. Tím by se měla vyhláška zabývat, neboť zatím zná pouze jednu kategorii malého plavidla," konstatoval. Obě ministerstva se zatím shodla na dodržování pravidla, že plavba v kluzu a provoz vodních skútrů je možný jen v období od 15. září do 15. června v době od 9 do 19 hodin. Vodní lyžování a obdobné činnosti prováděné ve vleku za plavidlem lze provozovat za dobré viditelnosti na vyhrazených a označených vodních plochách mimo dny pracovního klidu v době od 9 do 12 hodin a od 14 do 18 hodin. "Novela vyhlášky by měla začít platit, pokud dojde mezi resorty ke shodě, až příští rok," upřesnila mluvčí ministerstva dopravy Marcela Švejnohová.

... A JÁ SI MYSLÍM

Při dostatečné ohleduplnosti a dodržování pravidel se vzájemná rivalita rekreantů a majitelů člunů, vodních skútrů či hausbótů vytratí. Jinak se potáhne do doby, než se chataři párkrát svezou na člunu a jeho majitele naopak spláchne vlna od vodního skútru z nafukovací matrace.

Zdroj:Příbramský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů