Čtvrtek, 28. března 2024

Odpad k sousedům nosí už míň lidí

Odpad k sousedům nosí už míň lidí

Chrást - Do sběru nosím i zátky z lahví od piva, tvrdí jeden z obyvatel Chrástu.

Velké potíže s odpadem z domácností měli v Chrástu nedaleko Plzně. Obyvatelé řady domků neplatili za popelnice, mnozí z nich se raději za tmy plížili k sousedům a své odpadky házeli do jejich nádob. Nepořádek se povaloval i na veřejných prostranstvích, až vedení obce došla trpělivost.

"Na konci března jsme rozeslali lidem, kteří za popelnici neplatí, dotazník. V anketě měli vysvětlit, jak likvidují domovní odpad," říká starosta Chrástu Jan Mastný.

Zpět se ze stovky rozeslaných anketních lístků vrátila podstatná část. Asi třetina lidí se poté rozhodla za popelnici platit. To považuje starosta za velký úspěch.

"Další třetina oslovených lidí si začala kupovat alespoň jednorázové pytle na odpad, i to je velmi dobrý výsledek. Deset procent oslovených tvrdí, že má společnou popelnici se sousedy nebo třeba odpadky odváží k dětem do Plzně. Třetina dotázaných prý žádný odpad, který by mohl skončit v popelnici nebo sběrném dvoře, nevytváří,"

dodává starosta.

Jeden z tazatelů například v anketě odpověděl, že veškerý odpad z domácnosti pečlivě třídí a odnáší do určených nádob v obci. Ostatní odpadky likviduje zplynováním anebo kompostováním. Nezbývá mu tak doma nic, co by bylo možné vyhodit do popelnice. Další dotázaný zase prohlásil, že odnáší do sběru i zátky z lahví od piva.

Chrástu se podařilo dosáhnout toho, že popelnice má před svými domy více lidí.

"Máme asi šest set popisných čísel a přes pět stovek popelnic. Lidé mohou také využívat nádoby na tříděný odpad nebo sběrný dvůr. Část obyvatel nebude za odvoz odpadu platit nikdy a bude ho likvidovat po svém,"

doplňuje starosta s tím, že pokud by se znovu objevily potíže s odpadky, bude je hned řešit. V některých případech ale s obyteli nepohne nic. Například v nevelkém domku poblíž železničního přejezdu je trvale přihlášeno šestnáct lidí. Popelnice za vraty nestojí a z komína se často valí hustý štiplavý dým - obyvatelé domu si zřejmě přitápějí anebo likvidují odpadky.

Zdroj:Plzeňský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů