Úterý, 16. dubna 2024

Jihočeská univerzita pořádá pro studenty z univerzit státu Georgia (USA) Mezinárodní letní školu

Jihočeská univerzita pořádá pro studenty z univerzit státu Georgia (USA) Mezinárodní letní školu

Po celý červenec bude na Jihočeské univerzitě probíhat péčí Biologické fakulty mezinárodní letní škola´ Summer Studies in the Czech Republic´ pro studenty z univerzit státu Georgia.

U zrodu myšlenky na pořádání letního semestru studentů z různých univerzit tohoto amerického státu v Českých Budějovicích stály těsné pracovní kontakty, které děkana BF prof. Libora Grubhoffera a zdejší laboratoř pojí s prof. J. Oliverem z Univerzity jižní Georgie (Georgia Southern University, GSU) v rámci společného výzkumu klíšťat a klíšťaty přenášených infekčních nákaz.

„S ředitelkou zahraničních vztahů na GSU dr. Nancy Shumaker jsme na záměru uspořádat letní školu u nás začali pracovat během mého posledního pracovního pobytu v Georgii v létě roku 2003. Loni Nancy naši univerzitu navštívila, představil jsem jí jednotlivé fakulty a ústavy a hovořili jsme o tématickém zaměření letních studií pro jejich studenty o prázdninách 2005,“ říká děkan Biologické fakulty prof. L. Grubhoffer.

Následující slova prof. RNDr. Libora Grubhoffera, CSc., děkana BF JU přibližují systém studijních pobytů georgijských univerzit i konkrétní program, který pracovníci Jihočeské univerzity – Biologické fakulty pro studenty z univerzit státu Georgia na červenec 2005 v Českých Budějovicích připravili.

Je v Americe běžnou vysokoškolskou praxí vyjíždět za poznáním na studijní pobyty do zahraničí? Mají tamní studenti více možností než studenti našich veřejnoprávních vysokých škol?

·         Většina georgijských univerzit je sdružena v ´Univerzitním systému státu Georgia´ (University System of Georgia), který zastřešuje některé jejich aktivity včetně zahraničních. To je velmi praktické řešení, které m. j. jiné sleduje, aby stát Georgia a jeho vláda měli potřebnou kontrolu nad účelným využíváním státní finanční dotace. Dalším důvodem k tomuto uspořádání může být i jisté ochranné zastřešení před dopadem konkurence univerzitních obrů, jakými jsou například známé školy University of Georgia či Georgia Tech, nebo-li Georgia Intitute of Technology. Zásada georgijského univerzitního systému je, aby celá pětina jejich studentů během univerzitního studia vycestovala a strávila alespoň několik týdnů nebo raději měsíců studiem v zahraničí. Nutno říci, že se jim to příliš nedaří a podobně jako my nejsme spokojeni s počty našich studentů vyjíždějících za studiem do zahraničí v rámci programu Socrates, tak i američtí kolegové mají v tomto směru daleko ke spokojenosti.

Znamená to tedy, že letní pobyt na Jihočeské univerzitě bude vítaným kamínkem do mozaiky studijních pobytů mladých Američanů?

·         Ano, jedna z forem jak tuto situaci napravit, jsou letní semestry pořádané pro georgijské studenty na zahraničních univerzitách, včetně naší Jihočeské univerzity. Považuji si velice této příležitosti, je to pro nás výzva a zároveň investice do budoucnosti. Když se zahájení této události přiblížilo na dosah, začínají se pochopitelně vynořovat i pochybnosti o naší připravenosti a obavy, abychom nezklamali. Máme bohaté zkušenosti v pořádání mezinárodních konferencí a workshopů, ale ty jsou většinou krátkodobou (3-4 denní)záležitostí. V tomto případě se jedná o maratónskou trať, protože délka našich budějovických ´Summer Studies´ je přesně jeden měsíc, a to už je doba dostatečně dlouhá na to, aby se vynořila celá řádka problémů. Doufejme však, že se nám společně s americkými kolegy učiteli a studenty podaří vyhnout krizovým situacím, a potřebné štěstí bude stát při nás.

Co konkrétně letní semestr budějovických ´Summer Studies´ nabídne dvaceti americkým studentům?

·         Studenti budou rozděleni do 4 menších skupin s tématickým zaměřením na:

Biology Science (Environment; Nutrition and Food)
Health Science (Healthful Living)
Computer Science (Computer Information System; Computer Concepts)
European Union Studies (Introducation to EU; Conteporary Environmental Issue in Europe), tj.

Biologie (Životní prostředí; Výživa a potraviny)
Zdraví lidí (Zdravý životní styl; Infekční nemoci
Počítače (Počítačové informační systémy
Europská unie (Úvod do studia EU; Životné prostředí v Evropě)

·         Přednášky a semináře povedou čtyři američtí lektoři a pomáhat jim budou kolegové z JU, výuka se bude odehrávat v nových posluchárnách Biologické fakulty JU po všechny červencové pondělky a středy, každé pondělí bude v rozvrhu kromě odborných lekcí také setkání s hostem (poslanec/senátor PČR, poslanec Evropského parlamentu, hejtman, členové městského a krajského zastupitelstva, atd.). Právě tato setkání mají přiblížit americkým studentům současnost a minulost našeho regionu, jeho kulturně historické tradice, střetávání kultur v tomto exponovaném středoevropském regionu a podobně. Pro ostatní pracovní dny jsou naplánovány exkurze tématicky zaměřené k výukovým blokům, zejména k biologii a biotechnologiím. V rámci odborných exkurzí se seznámí studenti s fermentačními technologiemi známých jihočeských pivovarů, s výrobou sýrů, chleba a pečiva, lihu a moravských vín. Víkendy budou určeny k individuálním aktivitám a také k zajímavým poznávacím pobytům ve Vídni, moravské Lednici a v Praze. Jakkoliv budou 4 tématické bloky rozdělovat skupinu amerických studentů, jedno téma je spojující a společné všem. Tím tématem je Evropská unie a rozšiřování znalostí o EU.

Budou studenti hodnoceni?

·         Na závěr letního semestru na JU obdrží studenti příslušné kredity a také certifikát o absolvování ´EU Studies´ . A to má značnou váhu pro studenty, americký stát Georgia je totiž v unii severoamerických států jakýmsi referenčním partnerem pro EU, severoamerické instituce pro spolupráci se státy EU jsou soustředěny právě v Georgii, ta je tedy státem určeným k zastupování USA v záležitostech Evropy a americko-evropských vztahů. Přejme si, aby všechno klaplo a aby byly úspěšně položeny základy tradice letních semestrů studentů z Georgie na Jihočeské univerzitě v Českých Budějovicích.

Hana Bumbová

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů