Sobota, 20. dubna 2024

Informační a poradenská centra v jižních Čechách dostanou evropskou dotaci

Informační a poradenská centra v jižních Čechách dostanou evropskou dotaci

Devět partnerských organizací a institucí z Jihočeského kraje [1] uspělo se svým projektem „Vytvoření a rozvoj sítě environmentálních informačních a poradenských center v Jihočeském kraji“ v grantovém řízení MŽP v rámci Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. Ředitelka sdružení Rosa Zuzana Guthová a ředitel odboru vnějších vztahů MŽP Jakub Kašpar včera v Českých Budějovicích podepsali rozhodnutí o přidělení dotace ve výši 11,6 milionu Kč [2].

 

Prioritními cílovými skupinami projektu jsou neziskové organizace zapojené v síti, veřejná správa, regionální podnikatelé a veřejnost. Výstupy projektu budou především nová informační a poradenská střediska v Jihočeském kraji, osvětové a vzdělávací akce, výstavy, informační materiály, časopis, či poradenství pro veřejnost i podnikatele.

 

„V současnosti poskytují v Jihočeském kraji ekoporadenství v plném rozsahu pouze dvě malá centra. Projekt mimo jiné pamatuje také na obyvatele venkova, kteří v současné době mají jen omezený přístup ke zdrojům informací,“ říká Zuzana Guthová. Po úspěšné realizaci projektu budou vyškolení poradci nabízet své služby ve všech okresech kraje. Síť bude také vydávat vlastní časopis, který bude distribuovat mimo jiné do všech knihoven v kraji i na jiná veřejně přístupná místa. Jižní Čechy jsou regionem přímo předurčeným k rekreačním aktivitám, proto bude součástí aktivit sítě rovněž nabídka programů na podporu k přírodě šetrné turistiky.

 

„Projekt Rosy a jejích partnerů uspěl v ostré konkurenci 43 podaných žádostí jako jeden ze čtyř absolutně nejlepších,“ řekl na včerejší tiskové konferenci Jakub Kašpar. „Jeho velkou devizou je spolupráce neziskového sektoru, veřejné správy a akademické obce. Stejně tak je unikátním přístupem plánovaný společný fundraising, který zajistí pokračování projektu po skončení podpory z Evropského sociálního fondu za dva roky,“ vysvětluje přednosti úspěšného projektu Kašpar.

 

Druhé kolo grantového schématu vypíše MŽP příští týden. Zájemci budou mít poté tři měsíce na předložení svých žádostí. „Konkurence je značná a zájem obrovský. Je to velmi ostrý souboj kvality a uspějí jen ti opravdu nejlepší,“ uzavírá Jakub Kašpar.

 

  

Poznámky:

[1] Partnery projektu jsou nestátní neziskové organizace Rosa, Calla (obě z Českých Budějovic), Ekologický právní servis (Tábor), ZO ČSOP Šípek (Český Krumlov), Dřípatka (Prachatice), INKANO – Občanská poradna (Písek), Český nadační fond pro vydru (Třeboň), Jihočeský kraj a Fakulta managementu VŠE (Jindřichův Hradec).

[2] Grantové schéma „Síť environmentálních informačních a poradenských center“ vyhlásilo MŽP v rámci opatření 4.2 Operačního programu Rozvoj lidských zdrojů. V rámci Evropského sociálního fondu (ESF) se přidělují pouze neinvestiční prostředky. Přidělená dotace je hrazena ze 75 % z prostředků ESF a z 25 % z prostředků státního rozpočtu (MŽP).

 

Kontakt na mluvčí projektu: Zdenka Jelenová, 607 777 993, jeleni@mybox.cz

 

Další informace:

http://www.env.cz/AIS/web.nsf/pages/op_lidske_zdroje

http://www.esfcr.cz

http://www.zelenabrana.cz

http://www.zelenabrana.cz/rosa

http://www.calla.ecn.cz

http://www.eps.cz

http://www.sipek.ckrumlov.cz

http://www.dripatka.cz

http://www.inkano.cz

http://otter.trebone.cz

http://www.kraj-jihocesky.cz

http://www.fm.vse.cz

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů