Úterý, 19. března 2024

Primátor v Bruselu představil projekt rekonstrukce čističky odpadních vod

Primátor v Bruselu představil projekt rekonstrukce čističky odpadních vod

Projekt kompletní rekonstrukce a rozšíření čističky odpadních vod na Císařském ostrově představil v pondělí 13. 6. 2005 zástupcům evropských institucí v Pražském domě v Bruselu primátor Pavel Bém. O tom, zda Praha získá na tento projekt od Evropské unie prostředky již  v tomto programovém období (2000 – 2006) nebo až v programovém období následujícím (2007 – 2013) by se mělo rozhodnout do konce letošního roku.

BRUSEL/PRAHA – Pondělní prezentace se týkala tří klíčových pražských projektů z oblasti životního prostředí a městského rozvoje, kterými jsou pražská čistička odpadních vod, pražský vnitřní silniční okruh Pelc – Tyrolka a multifunkční kolektor Smíchov. Vedle primátora Pavla Béma je do Bruselu přijeli za pražskou radnici podpořit také radní Miloš Gregar, ředitel Magistrátu hlavního města Prahy (MHMP) Martin Trnka a několik ředitelů odborů. Celou akci moderoval Tom Garvey, bývalý šéf generálního ředitelství Evropské komise pro životní prostředí.

„Projekt čističky odpadních vod považujeme za klíčový, pro nějž Praha hledá finanční podporu z Kohezního fondu EU. Česká republika je velmi vnímavá vůči rozhodnutí Evropské komise, která nám nařizuje zlepšit kvalitu vody na úroveň evropských limitů do roku 2010“, uvedl ve svém úvodním vystoupení Bém.

Fakt, že Praha musí vyřešit svůj závazek týkající se čistoty vod, zdůraznil také generální ředitel Hydroprojektu Miroslav Kos, který byl do Bruselu pozván jako odborník na danou problematiku, a který seznámil účastníky s přesnými technickými parametry stavby. „Všechny důležité studie (feasibility study, cost benefit) jsme již ukončili a předali jsme je minulý týden ministerstvu životního prostředí“, ujistil ve svém projevu Kos. Podporu ministerstva životního prostředí vzápětí deklaroval také náměstek ministra Tomáš Novotný.

Rekonstrukci pražské čističky odpadních vod musí město zajistit do roku 2010, aby splnila náročné evropské normy. Pokud to nestihne, hrozí Praze vysoké sankce. S rekonstrukcí by se podle harmonogramu mělo začít v červenci 2006.

V uplynulých letech se mluvilo o možnosti výstavby zcela nové čističky mimo Prahu. Město se ale nakonec rozhodlo přestavět za provozu současné zařízení na Císařském ostrově.

Zdroj: MAGISTRÁT HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů