Pátek, 19. dubna 2024

Perný půlrok na obzoru

Perný půlrok na obzoru
Velká Británie se hodlá zaměřit na podnikání. Jakmile usedne 1. července do předsednického křesla Evropské unie po Lucembursku, chce se vrhnout do odstraňování nepotřebných pravidel a byrokracie a ulehčit tak život všem podnikatelům. Pomoci by jí v tomto ohledu mohly on-line konzultace Evropské komise, která se prostřednictvím internetu začala ptát firem, jak by si ony představovaly vylepšení podnikatelského prostředí a snížení administrativního zatížení. Od 1. června se každý může k tomuto tématu vyjádřit na adrese: europa.eu.int Shromážděné informace budou shrnuty a zhodnoceny v tzv. Red Tape Observatory ("Byrokratické observatoři") a budou se jimi zabývat příslušné útvary Komise.

Mimo oblast podnikání čekají Británii tři legislativní oříšky: směrnice pro registraci, testování a povolování chemických látek (REACH), směrnice o službách a agenda ohledně plného otevření finančních trhů EU. Všechny představují podle expertů spoustu práce.

Navrhovaná reforma chemické politiky patří mezi nejkontroverznější kousky legislativy v unijní historii. Vyvolává rozpory mezi zastánci čistého životního prostředí a ochrany lidského zdraví, kteří poukazují na to, že návrh nejde z hlediska ochrany dost daleko, a zástupci průmyslu, kteří tvrdí, že naopak požaduje až příliš. Británie proto slibuje, že se pokusí vybalancovat direktivu tak, aby byly obě strany spokojené.

Jednoduché to Britové nebudou mít ani v případě směrnice o službách. Ta vyvolala silnou debatu o budoucím ekonomickém směřování Evropy, která se částečně odrazila i v negativním výsledku francouzského referenda o ústavě. Analytikové se obávají, jaký bude vlastně osud podnikatelsky či protržně orientovaných zákonů, když Francouzi dali jasně najevo svou nevoli s tím, co vnímají jako anglosaský model Evropy, založený na otevřené tržní ekonomice a volné konkurenci. Obávají se ztráty pracovních míst a sociálních jistot.
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů