Čtvrtek, 28. března 2024

Odpad umíme třídit po evropsku

Odpad umíme třídit po evropsku

Hradec Králové - Třídění odpadu se v České republice aktivně věnuje 65 procent lidí. Aby Česko splnilo směrnice Evropské unie, měl by se jejich počet na konci letošního roku zvýšit na 68 procent. Na konferenci Odpadové dny v Hradci Králové to včera řekla Kateřina Šarounová ze společnosti Eko-Kom, která organizuje sběr, třídění a recyklaci odpadů.

"Kritéria zatím plníme. Loni byl požadavek EU na aktivní zapojení lidí 63 procent a překročili jsme ho," uvedla Šarounová. Zvýšit počet lidí aktivně třídících odpad by měla celoroční kampaň Eko-Komu. Kampaň, která letos přijde na asi 30 milionů korun, se konala již loni a podle Eko-Komu přinesla výsledky. "

Na jednoho obyvatele loni připadalo 34 kilogramů vytříděného odpadu, zatímco předloni to bylo o 5,5 kilogramu méně," řekl Petr Balner z Eko-Komu.

Celkem se v České republice loni vytřídilo přes systém Eko-Kom 333 300 tun odpadu z domácností, což byla necelá pětina veškerého komunálního odpadu v zemi. Největší podíl na vytříděných odpadech měly tradičně kovy a papír, za nimi následovaly sklo a plasty.

Další zvýšení objemu vytříděného odpadu by mělo přinést rozmístění dalších několika tisíc nových kontejnerů na separovaný sběr. "Ke konci loňského roku bylo v obcích asi 116 000 kontejnerů, z toho v posledních třech letech přibylo asi 20 000 kusů," uvedl Balner.

Eko-Kom plní požadavky našeho státu pro zhruba 21 000 firem, které dodávají na trh obaly. Na druhé straně Eko-Kom uzavírá smlouvy s obcemi, jimž zajišťuje služby zpětného odběru. Z vybraných poplatků za uvedení obalu na trh Eko-Kom vyplácí obcím odměnu.

Zdroj:Hradecký deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů