Úterý, 16. dubna 2024

České peníze postupně pomáhají v Tatrách

České peníze postupně pomáhají v Tatrách
Peníze od dárců z Česka na obnovu Vysokých Tater se už začaly používat na první projekty.
Sázejí se za ně stromy nebo poslouží k narovnání větrem ohnutých stromů přímo pod Gerlachovským štítem.
Většiny peněz z celkově více než třiceti pěti miliónů českých korun se netýká výzva ekologického hnutí Duha. To se přidalo k mezinárodním ochranářským organizacím a kvůli těžbě ve dvou chráněných lokalitách vyzvalo dárce k tomu, aby peníze poslané Státním lesům vzali zpět.

V komisi jsou také dárci
Nejvíce peněz z Česka ale přišlo na účet města Vysoké Tatry, a to přes devatenáct miliónů korun. Primátor města Ján Mokoš potvrdil, že o rozdělení peněz rozhoduje speciální komise, která posuzuje jednotlivé projekty.
"V komisi mají zastoupení také jednotliví dárci. Ti mají přesné informace o tom, kam dary pošleme a jak peníze utratíme," uvedl primátor. Peníze určené městu Vysoké Tatry zatím sloužily především k zaplacení nejnutnějších škod na majetku.
Přes jedenáct miliónů korun pak lidé v Česku darovali za pomoci dárcovských sms zpráv na konto brněnské Nadace Partnerství. Ta spolu se slovenskou Nadací Ekopolis, Správou Tatranského národního parku a dalšími sdruženími vytvořila společný Fond Tatry a rozdělila přes deset miliónů korun. V grantové komisi jsou kromě odborníků ze správy parku nebo vysokých škol také dva zástupci Nadace Partnerství.
Za peníze z Česka se tak například vysadí stromy v okolí Jánského a Rakytovského plesa a nově vysadí a narovnají stromy pod Gerlachovským štítem. Peníze ze sbírky také pomohou obnovit unikátní část lesoparku v Tatranské Poliance, který tvořilo asi sto limb, a budou za ně znovu upraveny také některé turistické trasy.
"Chceme mít přímo ve městě Vysoké Tatry instalovanou tabuli, na které budeme informovat, kolik se v Česku vybralo peněz a na jaké konkrétní projekty byly dary utraceny. Rozhodně chceme, aby čeští dárci věděli úplně přesně, jak byly jejich peníze použity," uvedl ředitel Nadace Ekopolis Peter Medvěď.
Státní lesy TANAP z Česka dostaly peníze celkem od třinácti dárců. Pomoc Tatrám zatím zastavili pouze pracovníci Národního parku Šumava, další dárci váhají kvůli nedostatku informací. "O výzvě ekologů informace zatím nemáme, chceme se ale samozřejmě zajímat, jak je s našimi penězi naloženo, to byla jedna z podmínek daru," uvedl starosta Kunovic Jiří Vařecha, který chce o problému informovat už tento týden zastupitele.

Pochybná těžba
Ze sbírky organizované Státními lesy, kde se především kvůli darům od velkých slovenských firem podařilo vybrat přes třicet pět miliónů slovenských korun, se navíc zatím peníze vůbec neutrácely. Mají být využity na výsadbu stromů a ta ještě nezačala.
Situace ve Vysokých Tatrách se vyhrotila poté, co Státní lesy zahájily těžbu v Tiché a Koprové dolině, tedy v místech, kde je plánována oblast s nejpřísnější ochranou. To vyvolalo jak protesty slovenských i mezinárodních ochranářských organizací, tak spory mezi ministry ve slovenské vládě. Těžbu, kterou lesy zdůvodňovaly protipožárními opatřeními, už šetří jak slovenská inspekce životního prostředí, tak policie a lesy už s těžbou skončily.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů