Sobota, 20. dubna 2024

Obce dostanou miliony za větrné elektrárny, splatí dluhy?

Obce dostanou miliony za větrné elektrárny, splatí dluhy?
Mezi obcemi Jizerní Vtelno a Bezno asi vznikne dvanáct větrných elektráren. Investorem je břeclavská firma Viventy. Za každou elektrárnu získá obec, na jejímž katastru elektrárna bude stát, 1,2 milionu korun. Obce se radují - budou mít peníze na splacení dluhů!

Jizerní Vtelno / Bezno - Už za dva roky by mezi Beznem a Jizerním Vtelnem mohlo stát dvanáct větrných elektráren. Firma Viventy, která bude elektrárny stavět, si tuto lokalitu vybrala, protože předpokládá, že v dané oblasti bude dostatečný vítr pro ekonomický provoz elektráren. "Je-li tomu ovšem skutečně tak, budeme vědět až z celoročního měření větru v dané lokalitě. Právě na síle větru a na mnoha jiných faktorech bude záviset, jestli se připravovaný projekt uskuteční či nikoliv," řekl Jiří Přikryl, asistent vedoucího projektu firmy Ventureal, která společně se společností Viventy na projektu pracuje. Obce, na jejichž katastru elektrárny budou stát, se radují. Pokud totiž bude projekt uskutečněn, získají za každou elektrárnu 1,2 milionu korun. To by znamenalo, že Bezno získá 10,8 milionu a Jizerní Vtelno 3,6 milionu korun. Obce už ale mají jasno - peníze použijí na zaplacení svých dluhů a úvěru, které mají. Například v Bezně by mohli zaplatit úvěr, který si obec musela vzít, když stavěla kanalizaci. V Jizerním Vtelně podle místostarostky Marie Hukové ještě neuvažovali, jak by s penězi naložili. Ale pravděpodobně by našli stejné uplatnění jako v nedalekém Bezně. Stejně jako zástupci jednotlivých obcí, tak i občané nejsou proti. Sice si zprvu projekt našel několik odpůrců, ale obce zorganizovaly výlet do německého Saska. Tam mohli lidé na vlastní oči vidět elektrárny a případně slyšet jejich nelibý zvuk. Po zájezdu se názor některých zcela změnil. Jiří Přikryl z firmy Ventureal ale předpokládá, že se v každé obci nějaký odpůrce najde. Dokonce je to prý scénář, který se opakuje u každého projektu. "Na druhou stranu lze očekávat, že s rostoucím počtem větrných elektráren u nás si lidé na tuto technologii zvyknou a nebudou proti ní bezmyšlenkovitě protestovat," vysvětlil Přikryl. Dále řekl, že i oni, jako přípravný tým, uznávají, že jsou lokality, kam větrné elektrárny nepatří. Lidé se prý větrných elektráren obávat nemusí. "Vzhledem k alespoň kilometrovému bezpečenému odstupu od obcí se obyvatelé nemusí obávat hluku ani pohyblivých stínů či diskoefektů, což jsou nejčastěji uváděné obavy," podotkl Přikryl. Nezanedbatelný vliv ale budou mít elektrárny také na krajinný ráz, což prý záježí na přístupu každého člověka. Podle Přikryla je důležité mít na paměti nutnost přechodu na ekologickou elektrickou energii, která v dlouhodobém horizontu musí nahradit užívání fosilních paliv pro výrobu elektřiny. "Veškeré vlivy na obyvatele i přírodu budou zpracované ve studii vlivu na životní prostředí EIA, která zkoumá všechny negativní vlivy. Pokud by byla tato studie negativní, projekt se neuskuteční," uzavřel Jiří Přikryl.

Jaké budou větrné elektrárny?

Výkon uvažované elektrárny: 2 MW
Maximální výška: 150 metrů

Tyto parametry splňuje několik výrobců patřících mezi vedoucí firmy na globálním trhu. Pro zpracování odborných studií se většinou uvažuje, podle investora, o výrobcích firmy Vestas, jelikož jsou jako model nejvhodnější a firma je světovou jedničkou. Pokud by se projekt uskutečnil, tak by se o dodavateli technologie rozhodovalo až v otevřené soutěži.

HANA KOIŠOVÁ
Zdroj:Mělnický deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů