Pátek, 19. dubna 2024

Strategické plánování? Společně s občany

Projekt Národní síť Zdravých měst (NSZM) aktivně podporuje realizaci komunitního strategického plánování za účasti veřejnosti.
Strategické plánování? Společně s občany
Občané se podílejí například na tvorbě jednoho ze základních strategických dokumentů Zdravých měst - Plánu zdraví a kvality života (dále jen plán). Jeho komunitní část připravují pracovní skupiny složené ze zástupců města a občanů. Rozděleny jsou podle jednotlivých témat plánu (veřejná správa, doprava, životní prostředí, kultura, sport apod.). Plnění plánovaných cílů se obvykle v závěru roku projednává s širokou veřejností.

S nebývalým ohlasem se loni v prosinci setkalo veřejné projednávání plánu v Mladé Boleslavi. "Přišlo více než dvě stě lidí. U nás žije dost cizinců, kteří se sem přistěhovali za prací a k městu tudíž nemají hlubší vztah, a lidé, kteří tu sice bydlí trvale, ale až dosud nebyli příliš aktivní, proto nás počet účastníků příjemně překvapil," uvedla PhDr. Eva Pešková, náměstkyně primátora a politička odpovědná za projekt Zdravé město.

Souběžně se strategickým plánováním se veřejnost zapojuje do plánování dílčích záležitostí či oblastí, například do plánování úprav veřejných prostranství, poskytování sociálních služeb apod. Diskuse probíhají i v rámci tzv. kulatých stolů, na nichž většina městských úřadů spolupracuje s místními nevládními organizacemi.

NSZM svým členům nyní nabízí možnost propojit plány vytvořené společně s obyvateli s plány navrženými experty. Jde o projekt Strategické řízení municipalit k udržitelnému rozvoji, který finančně podpořil Státní fond životního prostředí.

"Projekt se zaměřuje na strategické řízení, na uvádění do praxe již vytvořených nebo vznikajících rozvojových dokumentů, jejich oživení a na propojení s expertními doporučeními ve vztahu k principům udržitelného rozvoje a podpoře zdraví," vysvětlil ředitel NSZM Ing. Petr Švec.

Od konce letošního dubna se projekt uskutečňuje v kraji Vysočina a v osmi městech (Litoměřice, Třebíč, Hodonín, Mladá Boleslav, Kopřivnice, Valašské Meziříčí, Vsetín a Chrudim).

"Projekt přišel v pravý čas, neboť v Hodoníně neexistoval "živý" strategický dokument. Rada města po dlouhém přešlapování vypsala výběrové řízení na dodavatele strategického plánu "na klíč" a současně rozhodla o zapojení města do projektu NSZM, což se nakonec ukázalo jako výhodnější," konstatoval místostarosta a politik pro projekt Zdravé město Hodonín Mgr. Ladislav Ambrozek.

Na podzim roku 2004 se s projektem a jeho plánovanými výstupy seznamovali vedoucí pracovníci městského úřadu. "Vedoucí odborů pochopili, že strategické plánování a řízení má širší souvislosti a vazby. Začali více diskutovat a spolupracovat. Uvědomili jsme si, že zvenku pro nás strategický plán nikdo nenapíše, že to musíme udělat sami. S pomocí NSZM jsme nastartovali přípravu živého a dlouhodobě udržitelného strategického plánu, který vzniká na principu partnerství," dodává Mgr. Ladislav Ambrozek.

Strategickým plánováním a řízením municipalit k udržitelnému rozvoji se NSZM zabývá dlouhodobě. V listopadu roku 2004 se na téma plánování rozvoje měst, obcí a regionů zaměřila devátá konference NSZM v Praze, letos v únoru se nad strategiemi měst a regionů zamýšleli politici Zdravých měst a regionů na semináři ve Velkém Meziříčí.

AUTOR: Markéta Židlická
Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů