Sobota, 20. dubna 2024

ČEZ zvýší státní příjmy asi o půl procenta

ČEZ zvýší státní příjmy asi o půl procenta
Z rekordních dividend, které včera schválila valná hromada elektrárenské společnosti ČEZ, připadne převážná většina státu. Ten prostřednictvím Fondu národního majetku drží ve firmě téměř 68 procent akcií.
Při devítikorunové dividendě získá zhruba 3,6 miliardy korun. Je to asi o 400 miliónů víc než v loňském roce.
Zdánlivě velký balík ale představuje jen 0,43 procenta očekávaných příjmů a 0,39 procenta plánovaných výdajů státního rozpočtu na letošní rok. Dividendy jsou příjmem FNM. Jak s nimi naloží? "Využity budou pro fond bydlení, Státní fond dopravní infrastruktury a na likvidaci ekologických škod," vysvětluje mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.
Zatímco oslovení ekonomové a analytici v jejich výplatě nevidí problém, zástupci některých občanských iniciativ by raději viděli nižší dividendu při zachování cen elektrické energie. "Její cena sice vypadá v porovnání s okolními státy na první pohled levně, ale ve vztahu k reálným mzdám, je drahá," shodují se Marta Heveryová z občanského sdružení Spotřebitelé proti monopolu s Danou Kuchtovou z ekologického sdružení Jihočeské matky.
Obchodní ředitel firmy Komterm Vlastislav Vítů spočítal, že v případě nevyplacení letošní dividendy by byla průměrná prodejní cena elektřiny nižší asi o 56 Kč/MWh, tedy 56 haléřů za kilowatthodinu. V celkovém objemu pak jde zhruba o roční výrobu jednoho bloku Jaderné elektrárny Dukovany.
Podle hlavního ekonoma Raiffeisenbank Pavla Mertlíka je ale příjem z dividend legitimní, zvláště když jejich výše odpovídá rozvoji firmy. "Pak je naprosto jedno, jestli ji ovládá stát nebo soukromý investor," dodává.
Analytik společnosti Patria Finance Tomáš Gatěk připomíná, že se společnost ČEZ drží určitých pravidel a respektuje vlastní dividendovou politiku. "Jsou tam i jiní akcionáři, nejen stát. A teoreticky by se dalo vyplatit víc, protože finanční stabilita firmy je vysoká," říká.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů