Úterý, 23. dubna 2024

Bush: Bez jádra se USA neobejdou

Bush: Bez jádra se USA neobejdou
Spojené státy s největší pravděpodobností čeká renesance "jádra". S tím, jak zdražují ropa a další energetické suroviny, sílí i úvahy o výstavbě nových bloků jaderných elektráren. Senát amerického Kongresu bude tento týden hlasovat o návrhu energetické politiky, kterou předložil prezident George Bush.
Ten včera podpořil své představy projevem v jaderné elektrárně Calvert Cliffs ve státě Maryland. "Panuje shoda, že nukleární energetika je cestou k čistému a zabezpečenějšímu národu," prohlásil prezident.

Až pět nových elektráren
Právě v této elektrárně společnosti Constellation Energy by mohl v budoucnu být uveden do provozu nový jaderný reaktor. V USA první od roku 1978.
Zmiňovaná firma je členem konsorcia Nustart. To zahrnuje jedenáct podniků včetně americké jaderné jedničky Exelon, která provozuje 17 reaktorů, či firmy Entergy a dodavatele technologií jako GE. Konsorcium doufá, že v roce 2014 zprovozní dvě nové jaderné elektrárny.
Bushův návrh pro firmy, které jaderné elektrárny budou stavět, počítá s pobídkami. Bez vládní pomoci by pravděpodobně do roku 2025 nebyl vybudován jediný nový reaktor, tvrdí americká Energy Information Agency.
Americké ministerstvo energetiky počítá v případě přijetí návrhu s pěti lokalitami, kde by nové elektrárny mohly stát. To by mohlo zvýšit podíl atomové energie, který v USA v současné době činí 20 procent. Například ve Francii to ale je 80 procent.
Proč se o návratu jaderné energie tolik mluví? O důvodech, napsal New York Times: 92 procent Američanů považuje závislost na dováženém zemním plynu a ropě za vážný problém. Zemní plyn spaluje přes 90 procent elektrárenských bloků postavených v USA za poslední desetiletí. Země má jen dostatek vlastního uhlí. To také zůstává páteří energetiky. Ovšem za cenu emisí skleníkových plynů.
John Kane, viceprezident amerického Ústavu pro jadernou energetiku, řekl v Senátu: "Nacházíme se v obdobné situaci závislosti jako v době ropných krizí v sedmdesátých letech minulého století."
Stoupenci rozvoje jaderné energetiky argumentují nejen závislostí na stále dražších dodávkách zemního plynu a ropy, ale i tím, že si země nemůže dovolit zříkat se "čistých" zdrojů z nukleárních bloků nové generace. "Vyčistí nám to vzduch a zachováme si i technologickou rozmanitost," horuje Kane.

Nepřímé subvence
Na rozdíl od řady západoevropských zemí je odpor proti jaderné energetice ve Spojených státech malý. "Lidé se obávají spíše ničení životního prostředí těžbou ropy v přírodních rezervacích Aljašky či poblíž pobřeží," konstatuje list Handelsblatt.
Kritici tvrdí, že prezident chce stavbou nových jaderných bloků dát nepřímé subvence průmyslu. "Žádný z šéfů velkých koncernů nevydá z vlastní iniciativy miliardy dolarů za novou elektrárnu. Rádi si ale přijdou pro dotace," řekl agentuře Reuters Jim Riccio, energetický analytik z Washingtonu.
Bush totiž přichází s požadavkem daňových úlev pro vývoj alternativních zdrojů energie, včetně jaderné. Na to má být uvolněno formou daňových úlev a subvencí v následujících deseti letech 16 miliard dolarů.
Zdroj:Podniky a trhy
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů