Středa, 24. dubna 2024

Chrudim chce mít v lesech okolo Hůry místo dřevorubců rekreanty

Chrudim chce mít v lesech okolo Hůry místo dřevorubců rekreanty

CHRUDIM -- Chrudimská radnice chce změnit některé ekonomicky využívané lesy v rekreační zónu. Z lesů v okolí kopce Hůra, mezi Chrudimí a Slatiňany, by měli zmizet dřevorubci a v příštích letech by tam měla vzniknout rekreační zóna, jež bude sloužit k odpočinku pěších, cyklistů i milovníků jízdy na koních. Novinářům to dnes řekl zástupce chrudimského starosty Petr Řezníček.

"Zatím máme pouze hrubý nástin toho, jak by lesy na Podhůře měly vypadat. Předpokládá to, že vyspravíme a vyznačíme cesty, počítáme i s vybudováním cyklostezek a stezek pro jezdce na koních, musela by se revitalizovat i dříve oblíbená výletní restaurace Kometa a podobně," naznačil Řezníček.

Podle plánu chrudimských radních by například ve starém lomu, jenž dnes slouží technickým službám jako skládka materiálu, mohl vzniknout areál se cvičnými horolezeckými stěnami. Další dnes neutěšený kout by mohl sloužit jako základna pro vyjížďky na koních a podobně.

Radní nechají zpracovat studii, která by obsahovala i přesný harmonogram prací v této zóně. Nejdříve by se podle radního mohlo začít se značením tras, pak by přišel na řadu mobiliář, tedy odpočívadla, přírodní tělocvičny a podobně. "Jen ten by měl podle hrubého odhadu přijít na 40 milionů korun," řekl Řezníček.

Do projektu se kromě Chrudimi zapojí i sousední Slatiňany, na jejichž území většina lesů leží. "Prostředky chceme získat z části od ministerstva životního prostředí, na některé části, pokud to půjde, i z evropských zdrojů," dodal Řezníček.

Nataša Hradní
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů