Středa, 24. dubna 2024

Ceny staveb snižuje konkurence z unie

Ceny staveb snižuje konkurence z unie
Při stavbě čistíren odpadních vod a kanalizace Čistá Bečva se ušetřilo přes devět miliónů eur. Největší tuzemskou ekologickou obecní investici, která na Vsetínsku odvede a vyčistí odpadní vody 133 tisícům obyvatel, zlevnil velký počet přihlášených firem a také zájem zahraničních společností.
Celkem se o zakázky za 37 349 117 eur bez DPH přihlásilo třicet osm firem. Devět miliónů ušetřených proti předpokladům představuje v průměru téměř pětinu nákladů. O stavbu se ucházely firmy nejen z Česka, ale i z Německa, Rakouska, Finska a Irska. Jednou z podmínek zakázky bylo, že sedmdesát procent zakázky udělají vlastní zaměstnanci vítězné firmy. "Jde o první výběrové řízení, do kterého se tak masívně firmy ze zemí Evropské unie přihlásily," uvedla mluvčí vsetínské radnice Eva Stejskalová.
Zvýšenou konkurenci si zástupci regionu pochvalují. "Pro každého investora je velmi výhodné, když má z čeho vybírat. Čím více nabídek, tím vhodnější podmínky můžeme vybrat," řekl vsetínský místostarosta a předseda Sdružení obcí mikroregionu Vsetínsko Jaromír Kudlík.

Konkurence je dobrá...
Konkurenci při velkých stavebních zakázkách označují odborníci za jednu z možností, jak se mohou snižovat ceny a šetřit peníze z veřejných rozpočtů. "Velmi důležité je to, že po vstupu země do Evropské unie se zrušilo zvýhodnění tuzemských uchazečů. To pozitivně ovlivňuje soutěž o zakázky," uvedl ve výroční zprávě antimonopolního úřadu Josef Bednář.
Ušetřit při velkých stavebních zakázkách se snaží i jiná města. Ve Valašském Meziříčí se rozhodli postavit krytý bazén, jako limitní částku si stanovili 130 miliónů korun bez DPH. "Určili jsme poměrně tvrdé kvalifikační předpoklady," říká místostarosta Bohdan Mikušek. Radnice hodlá promlouvat do výběru subdodavatelů nebo spolurozhodovat o volbě materiálů, které mohou ovlivnit kvalitu stavby. A firmy musejí počítat i s tím, že jim město zaplatí pouze 85 procent nákladů a zbytek si ponechá jako pozastávku do odstranění případných vad a nedodělků.

... ale nechceme ji
Pro tuzemské stavební firmy tvoří veřejné zakázky velmi důležitou součást výdělku. Veřejná je zhruba polovina všech zakázek, které firmy získávají.
Zástupcům českých firem proto vadí, že některé evropské země na rozdíl od Česka stále uplatňují ochranářská opatření. Objem prací českých firem v zemích Evropské unie tak podle údajů Svazu podnikatelů ve stavebnictví dokonce loni klesl.
"Některé kroky sousedních zemí při rozdělování zakázek ve stavebnictví lze označit za diskriminační," uvedl na Stavebním veletrhu v Brně prezident Svazu podnikatelé ve stavebnictví Zdeněk Matyáš. Podle podnikatelů se to týká hlavně Rakouska a Německa.
Svaz několikrát uvedl, že doma měly být české firmy také při zakázkách upřednostněny. Zatím jej vyslyšela společnost ČEZ, která chce při chystané modernizaci uhelných elektráren dát příležitost především domácím podnikům. "Konečně někdo nahlas řekl, že při veřejné zakázce by měly přednost dostat místní firmy. To je věc v Evropě běžná, jen u nás jsme trh naprosto otevřeli. Není výjimkou, když tady veřejnou stamiliónovou zakázku vyhraje zahraniční firma s pěti lidmi," řekl už dříve šéf stavebního svazu.
Jiní podnikatelé ale spíše systém zadávání zakázek v tuzemsku kritizují.
"Nejsem spokojen se způsobem výběru při veřejných zakázkách. Například zadavatelé a posuzovatelé přihlášených projektů v sousedním Německu vybírají firmy podstatně spravedlivěji, než je tomu v Česku. V tuzemsku také zatím chybí zájem členů výběrové komise ověřit si, zda je firma solventní, jakou odvádí práci, daně, jak se chová na trhu. V této oblasti panuje stále korupce," uvedl viceprezident Asociace montážních firem technických zařízení Bohuslav Hamrozi.
Stavební firmy uzavřely podle Českého statistického úřadu za první čtvrtletí letošního roku téměř patnáct tisíc zakázek za téměř čtyřicet čtyři miliard korun. Objem zakázek se mezi soukromou a veřejnou sféru dělí zhruba stejným dílem.
Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů