Čtvrtek, 28. března 2024

Požáry decimují sibiřské lesy

Požáry decimují sibiřské lesy

Plíce planety poznamenává stále rozsáhlejší poškození

Požáry sibiřských lesů, lesních komplexů největších na světě a životně důležitých pro zdraví naší planety, se v posledních dvaceti letech desetkrát zvýšily. Podle ruských vědců se v letošních letních měsících dokonce ohně mohou stát nekontrolovatelné. Vědci zvoní na poplach, varují, že nejsou k dispozici finanční prostředky na hašení obrovských požárů. Ty na ruském Dálném východě často zakládají lidé těžící nelegálně dřevo, které prodávají lacino do Číny.
     V létě roku 2003, jednom z nejteplejších za poslední desetiletí, hořelo na Sibiři na 22 miliónů hektarů lesa. V červnu téhož roku zachytily americké družice v jednom dnu 157 lesních požárů na 11 miliónech hektarů. Kouř z ohňů bylo možné zaznamenat až v japonském Kjótu vzdáleném přes pět tisíc kilometrů a dokonce až v americkém Seattlu, na druhé straně Tichého oceánu.
     Lesy mají pro ovzduší planety nezastupitelný význam. Zachycují totiž oxid uhličitý a vydechují kyslík. Kjótská smlouva ratifikovaná Ruskem, Británií a mnoha dalšími zeměmi, nikoliv však USA a Austrálií, s lesy počítá v omezování vlivů tzv. skleníkového efektu a s ním souvisejícím globálním oteplováním. Zatím svět věnoval maximum pozornosti amazonským a indonéským deštným pralesům. Ohromné sibiřské lesní komplexy však zůstávají pro ovzduší planety neméně důležité.
     Anatolij Suchinin ze Sukačevova lesního institutu v Krasnojarsku, říká: „Je nutné chránit naše lesy. Jsou to plíce naší planety pohlcující oxid uhličitý. Nyní mi to ale připadá, jako kdyby je požírala rakovina.“ Ruské lesy se rozprostírají na obrovském území, od stepí střední Asie až k arktickým oblastem a od evropského Ruska až k Beringově úžině. Ohromná prostranství zůstávají prakticky liduprázdná a stala se převážně útočištěm stěhovavých ptáků, jen čas od času se zde objeví lovci.
     Na severu Sibiře rostou stromy pomaleji, jsou zranitelné a některé z nich dosahují věku 400-500 let. Na jihu lesy hyzdí suché křoví, které mohou snadno zapálit blesky. Na obrovských lesních prostranstvích Sibiře se hasiči neobejdou bez letadel umožňujících krotit požáry ze vzduchu. Takové letouny jsou sice v Rusku k dispozici, ale většinou je prodávají do zahraničí. A tak, i když strážci lesů mohou místa požárů rozpoznat, nemají k dispozici efektivní prostředky, jak ohně hasit.

Tim Redford

Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů