Sobota, 20. dubna 2024

Kroměřížská radnice přemění bývalou skládku v městský park

Kroměřížská radnice přemění bývalou skládku v městský park

ZLÍN -- Kroměřížská radnice se rozhodla během několika let proměnit bývalou skládku v místní části Zachar na městský park. Skládka už má za sebou úspěšnou rekultivaci, od letošního roku zde začne postupná výsadba. Úprava někdejšího odkladiště komunálního odpadu přijde radnici na asi dva miliony korun. ČTK o tom dnes informoval mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Projekt je rozdělen do několika etap. V tomto roce se počítá s výsadbou stromů a keřů na svazích a okrajových částech lokality, které jsou dnes zatravněné a navazují na okolní pole. "Ve druhé etapě se počítá s výsadbou samostatně stojících stromů a dotvořením porostů," uvedl Martin Posolda z odboru služeb kroměřížské radnice. Ve třetí fázi úprav se vybuduje vstupní brána a komunikace, nakonec se do parku doplní mobiliář a vystaví dětské hřiště.

Lokalita zůstane pro obyvatele města prozatím uzavřená, na skládce totiž stále probíhají biochemické procesy. Rozkladem navezeného materiálu vzniká bioplyn, který město odčerpává jako ekologický zdroj energie pro vytápění a ohřev vody. Proto se stávající vegetační úpravy zatím týkají jen dřevin s plytkým kořenovým systémem.

Na úpravách by se měli kromě města finančně podílet také sponzoři. "Letošní první část vegetačních úprav pomůže financovat pivovar, který Kroměříž zahrnul do svého projektu zaměřeného na podporu zlepšování životního prostředí ve městech. Společnost na to uvolnila čtvrt milionu korun," dodal Posolda.

Jana Mokrejšová
Zdroj: Deník veřejné správy

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů