Pátek, 29. března 2024

Firma na vítr zřejmě chtěla využít momentu překvapení

Firma na vítr zřejmě chtěla využít momentu překvapení
Štěpánka Saadouni
Chotěboř Za ukvapenost považuje místostarosta Milan Linhart snahu soukromé firmy prosadit na jednání zastupitelstva schválení stavby jedné až dvou větrných elektráren na Chotěbořsku.

Lze ještě jednat Zástupci firmy Městský úřad v Chotěboři předem nekontaktovali a nevedli s ním žádná, byť předchozí a neoficiální jednání. Zato se objevili přímo na jednání městského zastupitelstva, kde se snažili svůj projekt okamžitě prosadit. Zastupitelé nakonec stavbu větrných elektráren na Chotěbořsku neschválili, což podle Linharta neznamená, že se k projektu nemohou vrátit, pokud bude mít firma ještě zájem, ale za zcela jiných podmínek pro jednání.

Obyvatelé se sami rozhodnou Jak místostarosta upřesnil, zastupitelé se nechtějí chovat neekologicky, ale podobné projekty je třeba předem důkladně prostudovat a seznámit se s nimi. Nelze o nich rozhodnout bez přípravy. "Elektrárny by měly stát mezi obcemi Počátky a Příjemky. Tělesa elektráren budou na území Počátek, ale vrtule budou obráceny na Příjemky. Především obyvatelé těchto dvou obcí by měli rozhodnout o daném záměru, a ne zastupitelstvo v Chotěboři,"vysvětluje Linhart. "Stožár elektrárny včetně vrtule bude měřit na výšku 150 metrů. Přitom nejvyšší stavba v Chotěboři je komín strojíren, který měří 80 metrů. Už proti tomu mohou někteří obyvatelé obcí protestovat. Navíc zvuky, které elektrárny vydávají, na ně mohou působit nepříjemně,"dodává místostarosta.

Co to všem přinese "Otázkou je, jaké výhody by taková stavba přinesla obcím,"ptá se například rodina Dlouhých z Příjemek. Jak dodávají, využití větrných elektráren jim není příliš jasné, a zřejmě by si něco takového před okny svého domu nepřáli. Soukromá firma zabývající se stavbou větrných elektráren však slibuje městu Chotěboř významné finanční výnosy z prodeje elektrické energie, ale podle místostarosty Linharta je obchod s elektřinou z větrných elektráren v České republice zatím dost problematický. Mohl by městu Chotěboř přinést i víc starostí než výhod. Proto ani další rozhodování o daném záměru nebude jednoduché.
Zdroj:Pelhřimovský deník
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů