Pátek, 19. dubna 2024

VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T.G. MASARYKA ZÍSKAL NOVÉ PROSTORY

VÝZKUMNÝ ÚSTAV VODOHOSPODÁŘSKÝ T.G. MASARYKA  ZÍSKAL NOVÉ PROSTORY

Praha, 30. června 2005 – Dnes byla slavnostně otevřena nová budova Výzkumného ústavu vodohospodářského T.G.M. v Praze 6 – Podbabě. „Díky nové budově „D“ získáme nejen nové pracovny, ale hlavně velmi potřebné laboratoře,“ uvedl dnes ředitel ústavu Ing. Lubomír Petružela, CSc.

Činnost ústavu, který byl založen jako jeden z prvních vědeckých ústavů Československé republiky a zaměřil se na výzkum v oblasti  hospodaření a nakládání s vodou, byla totiž koncem 90. let minulého století rozšířena také na oblast nakládání s odpady. To si vyžádalo vybudování nezbytného zázemí. Navíc bylo hlavní pracoviště ústavu v Praze – Podbabě postiženo v roce 2002 katastrofálními povodněmi, při nichž byly budovy ústavu zaplaveny až do výše 5,5 m vodou. Někteří pracovníci VÚV tak dosud pracovali v ne zcela optimálních  prostorech. I to nová budova změní.

Budova „D“ ve svém architektonickém řešení respektuje původní budovy VÚV z 30.  let minulého století. Projektant Ing. Radek Maleček z Atelieru WIK  navrhl pětipodlažní budovu s 52 laboratořemi a 50 pracovnami. Celková užitná plocha budovy  „D“ je  2.056 m2. Budova byla navržena a postavena tak, aby splňovala kritéria budoucího akreditovaného výzkumného střediska a referenčních laboratoří.   

Projektant si musel poradit i s hrozbou možné další povodně. Právě proto byla na úroveň přízemí umístěna dvě parkoviště s celkem 20 parkovacími místy  a první pracovní místnosti se nacházejí až o několik metrů výše v 1. podlaží.  Stavba byla zahájena 23. května loňského roku. a její dodavatel, GEOSAN GROUP a.s., závod Praha, ji dokončil v první polovině června 2005.

Stavba byla financována hlavně ze zdrojů Ministerstva životního prostředí. Vybudování pracoven a laboratoří až od 1. poschodí výše umožnil rovněž věcný sponzorský dar od Českomoravského cementu a.s.. Technologicky byla budova vybavena zejména z fondu PHARE. Budova je vybavena systémem generálního klíče a elektronickým zabezpečovacím systémem, klimatizace je centrální a počítačově řízená. Stejně tak řídí počítač venkovní žaluzie na elektrický pohon.

Výzkumný ústav vodohospodářský T.G.Masaryka je státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem životního prostředí ČR. Jeho posláním, je zajistit na základě cíleného výzkumu v oblasti vodního hospodářství poradní, metodickou, konzultační a koordinační odbornou podporu veřejné správy při ochraně vody a při hospodaření s ní. V poslední době se zaměření činnosti ústavu rozšířilo o výzkum, vývoj a hodnocení analytických, popř. technologických metod pro nakládání s odpady a o hodnocení vlastností odpadů a účinnosti úprav odpadů z hlediska ochrany životního prostředí, včetně aplikace poznatků v této oblasti do návrhů právních a technických předpisů a metodických pokynů.

O dodavateli:

Kolínská akciová společnost GEOSAN GROUP a.s. je jednou z největších ryze českých stavebních společností. Po svém založení v roce 1991 působila zejména v kolínském regionu, ale postupně se prosazovala i v dalších oblastech. Dnes má šest výrobních závodů v Praze, Plzni, Hradci Králové a Kolíně a tři dceřiné společnost.

Kontakt

Vlasta Končelová, Geosan Group, a.s.

Tel.: 266 710 960

E-mail: vkoncelova@geosan-group.cz
Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů