Sobota, 20. dubna 2024

5. Evropská Letní Akademie Ekologického Zemědělství rok po historickém vstupu České republiky do EU

Více než dvě stovky účastníků celkem z osmnácti různých zemí Evropy se setkalo na pátém ročníku Evropské letní akademie ekologického zemědělství.
5. Evropská Letní Akademie Ekologického Zemědělství rok po historickém vstupu České republiky do EU

Letošní Bioakademie 2005 se koná na přelomu června a července, 28. 6. 2005 až 1.7. 2005, tradičně v Lednici na Moravě. Účastní se zástupci nejen zemí EU, ale i zemí, které nejsou členy EU nebo na svůj vstup teprve čekají. Bioakademii 2005 pořádá PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců spolu s partnery z ČR a zahraničí.

Dnešní den vyvrcholil úvodním plenárním zasedáním a pokračuje nyní odborným programem. Zastoupena jsou ministerstva několika středoevropských zemí. Na této konferenci o ekologickém zemědělství (EZ) přislíbili svoji osobní účast ministři zemědělství a životního prostředí středoevropských zemí, ale s ohledem na jejich zaneprázdněnost jsou zde pouze v zastoupení. Na úvodním plenárním zasedání zástupce ministra zemědělství ČR Jiří Trnka informoval o novém vlastnictví známky BIO, která označuje produkty ekologického zemědělství. Původní vlastník KEZ o.p.s. (kontrolní a certifikační organizace pro ekologické zemědělství) převedla známku i pravidla pro její používání na stát, resp. MZe ČR. Zároveň MZe ČR přebírá nejen samotnou známku, ale také aktivity s ní spojené, např. celostátní propagaci biopotravin. “Letos MZe ČR podporovalo českou národní expozici ekologického zemědělství na mezinárodním veletrhu BioFach v německém Norimberku a další podporu plánuje na brněnském veletrhu Salima a dalších akcích. S dalšími subjekty připravujeme Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství, což bude velká mediální kampaň v měsíci září,“ uvedl Jiří Trnka a zároveň upozornil, že v letech 2004 až 2006 bude vyplacena až jedna miliarda korun na podporu marketingu a zpracování biopotravin.

Náměstek ministra životního prostředí ČR František Pojer zdůraznil podporu MŽP ČR ekologickému hospodaření formou vědy a výzkumu a spolupráce s dalšími subjekty. Jako příklad uvedl první a druhý díl učebnice ekologického zemědělství, který právě vyšel. Rovněž MŽP ČR spolupracuje s MZe ČR ve speciální pracovní skupině pro realizaci Akčního plánu rozvoje EZ. Mimo jiné si postěžoval: “Na ekozemědělce jsou kladeny stále větší administrativní požadavky, jedním z nich je nově zavedený plán HACCP.“

Dále vystoupil zástupce Ministerstva zemědělství Slovenské republiky, která je spolupořadatelem letošní Bioakademie, státní tajemník Marian Radošovský. Připomenul stav ekologického zemědělství na Slovensku, kde v současné době tvoří ekologicky obhospodařovaná půda 4,5 % celkové výměry hospodářské půdy, to je 213 ekologických podniků a představuje to meziroční nárůst o 75%. Dále informoval o schválení Akčního plánu pro ekologické zemědělství do roku 2010 na Slovensku.

Rakousko (leader  EZ v EU), které v současné době ekologicky hospodaří na 14,5% celkové zemědělské půdy, zde mělo také svého zástupce z Ministerstva zemědělství a lesnictví, životního prostředí a vodního hospodářství Rakouska, Aloise Posche. Zaměřil se na finanční podporu ze strany státu: “V loňském roce stát podpořil ekologické zemědělství 19,6 mil EUR a do výzkumných programů vložil 1,2 mil EUR.“ Připomněl významná rozhodnutí rakouské vlády týkající se zákazu produkce GM plodin, která současně ovlivnila i rozhodování v dalších evropských zemích.

Součástí programu Bioakademie 2005 byl workshop, který včera proběhl na téma Akční plán rozvoje EZ v povodí Dunaje. Navazující odborný program právě probíhá a je zaměřen na téma nechemická ochran rostlin, zdraví zvířat v EZ a rozvoj a podpora EZ v rámci EU. Vystoupí zde mnoho odborníků z různých evropských zemí a bude zakončen odbornou exkurzí po českých i zahraničních ekofarmách a ekologicky hospodařících podnicích. V České republice tvoří ekologicky obhospodařovaná půda přes 6% z celkové výměry zemědělské půdy. 

 

Za PRO-BIO Svaz ekologických zemědělců

Ing. Vladimíra Červená

Tel. v době konání akce: 731 273 507

E-mail: vladimira.cervena@pro-bio.cz
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů