Čtvrtek, 25. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Olomouc - Chemickou likvidaci rostliny křídlatky provádějí na desítkách lokalit v hanácké metropoli ochránci přírody ze společnosti Sagittaria. "V letošním roce postřiky provádíme nejen v centru, ale i v okrajových částech města. Opakovat se budou ještě i na podzim,"řekl Michal Krátký. Akce si vyžádá kolem 160 tisíc korun z prostředků ministerstva životního prostředí a městského magistrátu. Křídlatka patří k nepůvodním druhům zdejších rostlin, které k nám byly dovezeny před několika stovkami let jako okrasné. Postupně ale zplaněly a začaly se rychle rozšiřovat."Nyní vytlačují zdejší původní vegetaci,"přiblížil Krátký jejich škodlivost. Křídlatka má vysoké nároky na sluneční záření. Proto se často vyskytuje na březích vodních toků nebo poblíž komunikací. Její odstraňování je časově i finančně náročné. Vedle křídlatek často ochránci přírody likvidují bolševník nebo slunečnici topinambur, které rovněž patří k expanzivním druhům nepůvodních rostlin.

Energetická a materiálová náročnost je podle Ministerstva životního prostředí v ČR stále neúnosně vysoká. Ještě než se nový automobil o váze jedné tuny rozjede z linky, leží za ním 25 tun odpadů vzniklých při výrobě a těžbě surovin. Na výrobu jednoho počítače je třeba 240 kilogramů fosilních paliv, 22 druhů různých chemikálií a 1500 litrů vody.

Belgická vláda musela upustit od zvýšení ekologické daně z nevratných obalů, které představují zejména plastové láhve. Po jejím zavedení totiž cena jedné "umělé" láhve stolní vody stoupla o 25 centů a celkově odbyt domácích minerálek v Belgii klesl až o 30 %. Prodej vody ve skle se přitom nezvýšil.

Prováděcí vyhlášky k zákonu o obnovitelných zdrojích, který garantuje odběr elektřiny z biomasy za výhodné výkupní ceny po dobu 15 let, ještě vydány nejsou. Firmy však již závodí, kdo nových podmínek rychle využije a zajistí si surovinu, po které bude poptávka.
Město Plzeň je majoritním akcionářem Plzeňské teplárenské (PT), která vyrábí teplo a elektřinu. Schválilo stavbu kotle na spalování biomasy za 950 milionů korun, bude však umět využívat i uhlí. Nový zdroj o výkonu 30 MW bude od roku 2008 spalovat 200 tisíc tun dřevního odpadu ročně. Investice do kotle s třicetiletou životností má návratnost 9 let. Nový kotel by měl vyrobit z biomasy 15-20 % elektřiny v PT ročně. Kromě štěpky firma zkouší spalování pivovarského mláta a zbytků po zplyňování obilí z výroby bioetanolu. Podobnou stavbu už plánují také Elektrárny Opatovice a Dalkia. Také ČEZ s využíváním biomasy počítá.

Strana zelených bude mít mimořádný volební sjezd. Vyžádali si ho delegáti víkendové konference středočeské organizace, vzápětí je podpořilo dalších osm ze 14 krajských organizací. "Sjezd se uskuteční zřejmě na přelomu září a října," píše se v komuniké středočeské organizace. Ta, stejně jako další kraje, prosazuje do čela strany exministra životního prostředí Martina Bursíka. V křesle předsedy by mohl vystřídat nynějšího šéfa zelených Jana Beránka, který zatím nemá nominaci ani od jedné krajské organizace.

Dohoda zemí skupiny G8 o boji proti globálnímu oteplování je podle francouzského prezidenta Jacquesa Chiraka nablízku. "Vedli jsme obtížná jednání, ale zdá se, že směřujeme k dohodě," řekl Chirac po schůzce s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a německým kancléřem Gerhardem Schröderem, která se konala na okraj oslav 750. výročí založení Kaliningradu. Summit představitelů skupiny sedmi nejvyspělejších států světa a Ruska začíná ve skotském Gleneagles ve středu.

 

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů