Pátek, 29. března 2024

Dvojí zádrhel, jedno zpoždění

Dvojí zádrhel, jedno zpoždění
Bionafta má od vlády podporu. Největší výrobce však o dotaci nestojí, protože se mu zdá malá.

Česko, konstatoval Ekonom v čísle 13, nesplní závazek nahradit biopalivy do konce letošního roku dvě procenta z celkové spotřeby nafty a benzinu, jak mu to ukládá směrnice EU. Jde o bioetanol, který se vyrábí v lihovarech z obilí a má se přidávat do automobilových benzinů, a řepkový metylester (MEŘO), který ve směsi s naftou tvoří bionaftu.

Zadrhly se oba programy, takže nesplnění závazku je téměř jisté. Ke zrušení tendru na výrobce biolihu došlo před několika týdny na žádost Ministerstva životního prostředí. Tendr byl po celou dobu průběhu kritizován jako neprůhledný. Z hlediska hospodářské soutěže by zřejmě neobstálo ani rozdělení trhu s lihem mezi několik vybraných firem, i kdyby platilo, že jedině tak lze ochránit tento trh před levnými dovozy ze zahraničí.

Ředitel Setuzy, která vyrábí MEŘO, František Janů v MF Dnes řekl, že Setuza o koncesi na biolíh usilovat nebude, ale že si navíc myslí, že výběrové řízení na koncese je zbytečné. Pokud jde o MEŘO a bionaftu, počítalo se s obnovením výroby od července. To se nestane, protože největší výrobce, Setuza, si v období, kdy se dotace přestaly vyplácet, zajistila smlouvy na dodávky MEŘO do zahraničí. Její ředitel tvrdí, že je to pro ně výhodnější než spoléhat na českou dotaci, která navíc platí jen do prosince.

Státní zemědělský intervenční fond má připraveno pro letošek 450 mil. Kč na dotování výroby metylesteru. Hlad po metylesteru je podle Janů obrovský. Jak uvedl v MF Dnes, není to jen otázka ekologie, ale i závislosti na dovozu nafty z rizikových zemí a řeší to zemědělské přebytky.

AUTOR: Milena Geussová
Zdroj:EKONOM
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů