Úterý, 16. dubna 2024

Summit G 8 dohodl kroky proti oteplování

Summit G 8 dohodl kroky proti oteplování
GLENEAGLES - Dohody o boji proti globálnímu oteplování dosáhli včera účastníci schůzky hlav sedmi nejvyspělejších zemí světa a Ruska. Summit G 8, jenž pokračoval ve skotském Gleneagles, vyzval rovněž k posílení boje proti chudobě zejména v Africe.
Dohoda o přístupu ke globálnímu oteplování, jak ji popsal agentuře Reuters německý vyjednávač Bernd Pfaffenbach, má spočívat v prosazování ekologičtějších technologií a efektivnějšího využívání energie. Podle Pfaffenbacha však nestanoví žádná závazná čísla. Bude zveřejněna až dnes spolu s celou závěrečnou deklarací summitu.
Na přijetí dohody k této otázce tlačila podle agentur Francie spolu s ekologickými organizacemi. Obavu z kompromisu ještě předtím vyjádřil miliardář a vlivný mezinárodní finančník George Soros. "Hledání společné základny bude znamenat rozředění vážnosti situace," poznamenal.

Blair podpořil Bushův postoj ke klimatu

"Je čas, abychom šli za rámec debat o Kjótském protokolu a našli strategii zahrnující i rozvojové země," prohlásil na začátku summitu americký prezident George W. Bush. Snažil se tak zmírnit mezinárodní tlak na USA, jež odmítají protokol o omezení škodlivých emisí s tím, že by zastavil ekonomický růst, a prosazují řešení problému rozvojem nových ekologicky příznivých technologií. USA však na rozdíl od dlouholetého odmítavého postoje již připustily, že oteplování je zčásti způsobeno i lidskou aktivitou.
Blair na Bushova slova sice reagoval konstatováním, že "se nelze vrátit zpět před Kjótský protokol", současně se ale přidal k jeho apelu a summit nakonec k problému globálního oteplování našel přijatelný konsenzus.
Blair a Bush vystoupili společně také k otázce chudoby v Africe. Agentury připomínají, že právě tohle téma prosazovala v minulých dnech série obrovských koncertů Live 8, jež proběhla řetězově v řadě světových metropolí.
"Jsem si jist, že summit v této otázce splní očekávání do něj vkládaná," řekl hostitel Blair. Bush s hrdostí prohlásil, že jeho země zřetelně zvýšila pomoc Africe již v uplynulých letech. Poukázal také na nejnovější americké iniciativy v boji proti malárii a za lepší společenské postavení ženy v Africe.
Rozhodnout o konkrétních formách pomoci africkému kontinentu vyzvali včera summit jak generální tajemník OSN Kofi Annan, tak předseda Evropské komise José Barroso. Podle Annana by měl summit "konkretizovat naději chudých" směrem k rozvoji jejich zemí. "Pokud bude dosaženo náležité politické vůle, bude možné snížit do roku 2015 krajní chudobu, hlad a nedostatek pitné vody na polovinu," dodal.

Barroso: Odpuštění dluhů Africe je málo

Barroso, který od začátku svého mandátu loni v listopadu prosazuje pomoc Africe jako jednu z priorit EU, chce na této problematice zainteresovat také ostatní rozvinuté země. Vyzval proto lídry G 8, aby podpořili vzrůst afrického obchodu v rámci světového, protože to zemím černého kontinentu pomůže mnohem více než pouhé odepisování dluhů - ty osmička odepsala 18 zemím. Představitelé Afriky ovšem požadovali, aby se odpuštění týkalo celého černého kontinentu.
Stejně tak zatím nedošlo k dohodě o odbourání celních a obchodních bariér.
Kromě globálních klimatických změn a chudoby má summit v agendě rovněž napětí na blízkém a středním východě. Některé země v čele s Německem usilují o to, aby se jednalo také o vysokých cenách ropy a globální hospodářské nerovnováze mezi chudými a bohatými.
Zdroj:Právo
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů