Pátek, 29. března 2024

Produkt Lesov SR získal certifikát NATURA 2000

Produkt Lesov SR získal certifikát NATURA 2000
Banská Bystrica (TASR) - Národná skupina pre označovanie NATURA 2000 v spolupráci s miestnou skupinou v Detve a Regionálne environmentálne centrum (REC) SR sa rozhodli udeliť produktu odštepného závodu Semenoles Liptovský Hrádok banskobystrického štátneho podniku Lesy SR certifikát na používanie značky NATURA 2000 Poľana. Ocenenie získalo semeno smrekovca opadavého (ľudovo nazývaného červený smrek zo semenného sadu Kraje v Podpolianskom regióne.

"Certifikát potvrdzuje, že daný výrobok spĺňa kritéria na používanie miestneho označenia NATURA 2000, ktoré sú v súlade so šetrným využívaním chráneného územia a jeho ďalším rozvojom. Za niekoľko mesiacov práce sme vytipovali na ploche s chráneným vtáčím územím a viacerými územiami európskeho významu, celkovo väčšími ako územie Chránenej krajinnej oblasti Poľana, takmer 25 produktov a služieb, ktoré by mohli byť ocenené. Komisia vybrala tri, medzi nimi je aj semeno smrekovca opadavého zo semenného sadu Kraje," povedal vedúci miestnej skupiny pre označovanie NATURA 2000 v Detve Ján Ľupták.

"Semenné sady smrekovca opadavého na Slovensku veľmi dobre poznajú a vysoko oceňujú odborníci z Nemecka, Holandska a Belgicka. Takého ocenenia, akého sa dostalo semennému sadu Kraje, založeného v roku 1982, sme sa dočkali u nás doma po prvýkrát. Veľmi nás teší, že ho štátni lesníci dostali práve od ochrancov prírody," dodala riaditeľka Odštepného závodu Semenoles Katarína Chválová.

Certifikát na používanie značky NATURA 2000 Poľana dostali okrem produktu Lesov SR aj čaje - sušené zmesi liečivých rastlín producenta z Hriňovej a predaj služieb vidieckeho turizmu v Detve.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů